Планираните реформи във Върховния съд на Полша представляват сериозен риск

...
Планираните реформи във Върховния съд на Полша представляват сериозен риск
Коментари Харесай

Полската съдебна реформа създава сериозен риск, предупреди Венецианската комисия

Планираните промени във Върховния съд на Полша съставляват сериозен риск за всички елементи на правосъдната система в страната. Това съобщи Венецианската комисия, панел от специалисти по конституционно право към Съвета на Европа, съобщи " Ройтерс ".

Според комисията даването на право на полския парламент да избира членовете на Националния правосъден съвет в комбиниране с препоръчаното неотложно заместване на сегашните членове, " ще докара до широкомащабно политизиране на този орган ".

Междувременно долната камара на полския парламент одобри закон, който ще промени метода на избиране на членовете на Върховния съд - стъпка, която съгласно критиците й накърнява независимостта на правосъдната система при ръководството на партията " Право и правдивост ", заяви " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

По-късно през днешния ден се чака Сеймът да гласоподава и законопроект, който ще промени метода за номиниране на съдиите. Едно от подложените на критика положения е намаляването на възрастта за пенсиониране на съдиите от Върховния съд, което ще докара до неотложно освобождение на десетки съдии, в случай че за тях не бъдат направени самостоятелни изключения.

Предстои утвърденият през днешния ден законопроект да бъде утвърден и от Сената, където " Право и правдивост " има задоволително огромно болшинство. Сред това се чака да бъде подписан от президента Анджей Дуда.

През юли одобряването в Сейма и в Сената на правосъдната промяна, готова от ръководещите, провокира всеобщи митинги с присъединяване на над 100 хиляди души, напомня ТАСС.

Тогава президентът Анджей Дуда наложи несъгласие на два от законите (без закона за общите съдилища) и създаде собствен вид на промяната. Опозицията го разкритикува и предложи президентските законопроекти да бъдат отхвърлени. Но през ноември Сеймът отхвърли настояването на опозицията и гласоподава да продължи работата по плановете на президента.

Според ръководещата партия измененията са нужни, с цел да се заздрави другояче корумпираната система и съдилищата да станат по-ефективни. Критиците на промяната обаче считат, че тя е част от по-широко клатушкане към авторитаризъм.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР