Планиране на земеделието у нас за няколко години напред е

...
Планиране на земеделието у нас за няколко години напред е
Коментари Харесай

Ще има недостиг на зърно, прогнозира земеделецът Кирчо Шарков



Планиране на земеделието у нас за няколко години напред е невероятно в сегашната обстановка, разяснява за радио Варна Кирчо Шарков, ръководител на земеделска кооперация „ Сеяч ” в село Царевци, която се занимава с растениевъдство и отглеждане на животни. Проблемите в земеделието не са от през вчерашния ден, само че по време на пандемията стана по-трудно, а със започването на войната компликациите пред земеделците напълно се задълбочиха, сподели Шарков.

Той обработва 12 500 декара земя в община Аврен – съществени култури са пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Отглежда и към 400 глави българско черношарено говедо, няма желание да се отхвърля от тях, въпреки да знае, че в случай че закрие отглеждането на животни ще си помогне в земеделието. Шарков изясни, че главен вносител на първични материали – торове, машини, препарати, семена, горива и други е Русия.

Най-фрапиращо е нарастването на цената на торовете, която е скочила сред 4 и 5 пъти, което значи, че към 25% от разноските на земеделеца ще отидат за торове.

Дори и сегашните цени да се запазят дефицит на зърно ще има, а цената на хляба внезапно ще скочи, предвижда още Шарков.

Той уточни, че с повишението на цените се обезсмисля и отпусканата държавна дотация от 30 лв. за декар, която  не е променяна от 10 години насам. Тогава с въпросните 30 лв. земеделецът е успявал да покрие част от разноските за тор и гориво, а в този момент не може да покрие даже и 1/3 единствено от цената за тор.

Не може да се прави бизнес без някаква предсказуемост, обобщава сложното състояние сега Кирчо Шарков.
Чуйте още в прикачения звуков файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР