Планираната среща на върха на лидерите на САЩ, Индия, Австралия

...
Планираната среща на върха на лидерите на САЩ, Индия, Австралия
Коментари Харесай

Четиристранна среща на върха в Австралия е отменена, след като Джо Байдън съкрати пътуването си до Азия

Планираната среща на върха на водачите на Съединени американски щати, Индия, Австралия и Япония в Сидни през идната седмица беше анулирана, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се отхвърли от визитата си, съобщи в сряда министър-председателят на Австралия Антъни Албанес, като добави, че диалозите въпреки всичко могат да продължат, до момента в който водачите посещават Япония, съобщи CNN.

Предвиждаше се Байдън да се събере с Албанезе, индийския министър-председател Нарендра Моди и японския министър-председател Кишида Фумио на 24 май за среща в границите на неофициалния разговор за сигурност, който необятно се преглежда като противопоставяне на нападателната позиция на Китай в района.

Отмяната на срещата в късния час - поради която Байдън се отхвърли и от посещаване в Папуа Нова Гвинея - идва в миг, когато Съединени американски щати се стремят да засилват връзките си в региона на сигурността в Тихия океан на фона на възходящата конкуренция с Пекин.

Но размирната вътрешна политика на Вашингтон ограничи това, което щеше да бъде значимо посещаване на американския президент в Азия.

Байдън планираше да пътува до Сидни за срещата на върха като част от едноседмична обиколка в Азия, която трябваше да стартира в Хирошима, Япония, за срещата на върха на водачите на Групата на седемте (Г7) и да включва спирка в Папуа Нова Гвинея за среща с водачите на тихоокеанските острови.

Байдън въпреки всичко ще пътува до Япония от сряда, само че е отменил спомагателните стадии от пътуването, заради продължаващите договаряния за тавана на дълга във Вашингтон, потвърдиха от Белия дом във вторник.

Вместо това водачите на Четиристранката ще проведат полемики в Япония, където и четиримата водачи ще бъдат през уикенда, съобщи Албанезе в сряда, като добави, че не е доказан часът на осъществяване на полемиката.

" Четиристранката е значим орган и ние желаеме да сме сигурни, че това се случва на лидерско равнище и ще проведем това разискване през уикенда ", сподели австралийският водач.

Срещата ще бъде третата персонална среща на водачите на Четиристранката, известна публично като Четиристранен разговор за сигурност, която е основана преди повече от 15 години, само че през последните години се радва на по-голяма известност.

Очакваше се водачите да обсъдят задълбочаването на съдействието си по редица въпроси - от сериозни и нововъзникващи технологии до изменението на климата и осведомеността за морските пространства, съгласно изказване, оповестено от Белия дом предишния месец.

Албанезе съобщи, че другите водачи от Четворката към момента могат да посетят Сидни идната седмица и че разискванията са в ход.

Австралийският водач също по този начин загатна за разочарованието на Байдън, че събитията на Капитолийския рид са го принудили да работи.

Байдън и Албанезе разговаряха по телефона при започване на сряда, когато Байдън изрази разочарованието си " от някои дейности на някои членове на Конгреса и Сената на Съединени американски щати ", сподели Албанезе.

" Това е държание, което явно не е в полза на народа на Съединените щати, само че и тъй като Съединени американски щати имат решаваща роля като най-голямата стопанска система в света. Това задържане на тавана на дълга, с което те са ангажирани, има последствия и за международната стопанска система ", сподели Албанезе.

Байдън се срещна с депутати във Вашингтон, до момента в който Белият дом се бори да предотврати евентуален банкрут на държавното управление. Конгресът не съумя да реализира съглашение за повишение на тавана на дълга на страната, макар че договарянията не престават.

В четвъртък министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че банкрутът може да провокира световен стопански спад, " да подкопае световното икономическо водачество на Съединени американски щати " и да повдигне въпроси по отношение на способността на Америка да пази ползите си в региона на националната сигурност.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР