Планини от контейнери в шанхайското пристанище, част от Свободната търговска

...
Планини от контейнери в шанхайското пристанище, част от Свободната търговска
Коментари Харесай

Централни банки, търговия и балони заплашват статуквото през 2018 година


Планини от контейнери в шанхайското пристанище, част от Свободната комерсиална зона в Шанхай, Китай

След година на постоянен международен стопански напредък анализаторите предвиждат съвсем същото развиване на нещата за 2018 година, т.е. упованията са за един нито прекомерно мощен, нито прекомерно слаб напредък или така наречен сюжет на Златокоска. Ще се усеща обаче и известно наличие на трите мечки.

Идеята е, че всичко подсказва напредък, който ще бъде по-силен от постигнатия през 2017 година.

Частично това може да се дължи на обстоятелството, че анализаторите като цяло не познаха предходната година, подценявайки икономическото показване, изключително в еврозоната и Япония.

Международният валутен фонд да вземем за пример предвиждаше международният стопански напредък през 2017 година да бъде 3,4%, а при развитите стопански системи - 1,8%. Сега индикаторите са преизчислени надлежно на 3,6% и 2,2%. Фондът предвиждаше напредък на еврозоната и Япония 1,5% и 0,6%, а в този момент предстоящият са за напредък от 2,1% и 1,5%.

" По-бързият напредък доближава близо две трети от международното население ", уточни в известие в блога си МВФ. Това показване обнадежди някои икономисти. Nomura е измежду по-оптимистичните: " Световният напредък има надалеч повече самовъзстановяващи се характерности в този момент, в сравнение с когато и да било през последните 20-30 години. "

Мечките от приказката за Златокоска обаче имат навика да се появяват. Има голям брой евентуални политически и стопански опасности за статуквото. Както в приказката обаче дано бъдат единствено три: централни банки, търговия и балони.

В първия случай заплахата е, че ще бъде подхваната неверна политика, която ще притисне длъжниците. Втората заплаха се свърза с възобновения американски протекционизъм или недоволството от китайския експорт, предизвикващо ответни задушаващи търговията бариери. Третият случай е обвързван с непредвидените загуби на пазара, които пресушават разноските и търсенето.

Първа заплаха

Част от тазгодишния международен стопански триумф се изяснява със съчетаването на изключително демократични парични ограничения и способеното ръководство на централните банки в опитите им да отучат света от досегашната благотворителност.

За 2018 година Управлението за федерален запас се готви за още три повдигания на лихвите, Европейската централна банка постепенно редуцира програмата си за изкупуване на активи, а Китай покачва лихвите.

Всичко това е деликатно регистрирано от хората, взимащи решенията, само че могат да бъдат позволени неточности, а всяка значима промяна на скоростите крие заплаха да докара до внезапно понижаване на разноските на потребителите и фирмите.

Непокритите корпоративни отговорности в Съединени американски щати да вземем за пример възлизат на близо 8,8 трилиона $, съгласно Sifma, организация, сплотяваща компании, занимаващи се с скъпи бумаги. Дългът се е повишил с 35% от 2010 година и е важен мотор за корпоративното разгръщане.

Рисковете за финансовата непоклатимост съставляват по-голяма опасност за продължаването на цикъла на растежа, в сравнение с рисковете, свързани със стабилността на цените, написа в прогнозата си за 2018 година Четан Айя, един от ръководителите на отдела за международна стопанска система в Morgan Stanley. Според него американските корпорации са най-уязвими от по-високите лихви.

Това значи, че стягането на политиката на централната банка, с цел да ограничи прекомерно мощния напредък или инфлационните опасности основава дефицит на кредитиране и заради това Вашингтон, Франкфурт, Пекин и Токио са внимателни.

Втора заплаха

Предизборната акция на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2016 година бе обсипвана с реториката " Америка преди всичко " и солидна порция враждебност към другите страни.

Вече на власт, администрацията на Тръмп направи няколко неща в отбрана на интереса на Съединени американски щати да разстрои последователите на мултилатерализма. Например администрацията стартира следствие на вноса на стомана, блокира назначението на съдии в Световната комерсиална организация и изтегли Съединени американски щати от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), в което в този момент членуват 11 страни.

Други ограничения не напреднаха чак толкоз и по-специално опасността да изтегли Съединени американски щати от Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА), както и да сложи на колене Китай поради, както твърди, нечестни търговски практики.

Търговският недостиг на Съединени американски щати обаче се е нараснал до 43,5 милиарда $ макар подкрепяния от растежа американски експорт. Дефицитът на Съединени американски щати с Китай леко е понижен, само че към момента е 34,6 милиарда $ в интерес на Пекин.

Огромният търговски недостиг би трябвало да бъде понижен бързо, съобщи в Туитър Тръмп след пътешестване до Азия през ноември.

Ако реториката се трансформира в действителност, икономическият климат на 2018 година бързо ще регистрира намаляване на температурите.

Според американския частен институт Conference board икономическото наличие на Китай в Съединени американски щати е пет пъти по-голямо, в сравнение с американското в Китай. Това значи, че въвеждането на търговски бариери може да удари растежа на Китай, който пък способства много за благосъстоянието на страни експортьорки като Германия. Това надалеч не е единствено въпрос сред Съединени американски щати и Китай: Световната банка прави оценка, че международната търговия съставлява 52% от международния БВП, което е над два пъти повече, в сравнение с през последните 50 години.

Трета заплаха

Балоните се плануват мъчно, до момента в който не изскочат (има наклонност да се споделя, " този път е друго “, до момента в който не стане ясно, че не е). Ако обаче икономистите са научили нещо за финансовите сривове този век, то е, че те завличат съвсем всичко със себе си.

Според оценка на Световната банка международният напредък се е забавил от 4,4% през 2000 година до към 1,9% през 2001 година, когато се пръсна балонът dot com, а финансовата рецесия провокира внезапно намаляване на икономическия напредък - от 4,3% през 2007 година до стесняване от 1,7 % през 2009 година.

Внезапните загуби на финансови принадлежности карат фирмите да лимитират разноските си, което води до спад на растежа, закриване на работни места и изпадане в несъстоятелност.

Има доста образци за активи, които регистрират непрекъснат и внезапен скок през миналата година: поразяващото повишаване на биткойна е най-очевидният образец.

Албърт Едуърдс, експерт по въпросите на тактиките от Societe Generale постоянно е нащрек за появяването на балони. Според него като се има поради, че фондовите пазари са в стратосферата, няма да е належащо доста време за катурване на нещата.

Може да се окаже нещо толкоз скучно, колкото ненадейно слаба облага, допуска той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР