Планетата Меркурий ще устрои рядко небесно шоу следващата седмица, като

...
Планетата Меркурий ще устрои рядко небесно шоу следващата седмица, като
Коментари Харесай

Погледнете към небето - очаква ни красиво космическо шоу

Планетата Меркурий ще устрои рядко небесно шоу идната седмица, като ще премине като на церемониал пред Слънцето и ще може да бъде следен на множеството места по света, предава Асошиейтед прес.

Космическият феномен ще се състои в понеделник и ще бъде с дълготрайност 5,5 часа. Той ще бъде забележим в източните щати на Съединени американски щати, в Канада, в Централна и Южна Америка. Останалата част на света - Северна Америка, Европа и Африка ще стане свидел на част от спектакъла, до момента в който Азия и Австралия ще бъдат изключени от него.

Меркурий ни подарява с сходни прекосявания пред Слънцето към 13-14 пъти за един век. Следващото му шествие е планувано чак за 2032 година.

Ще бъдат нужни специфични защитни средства за очите за наблюдаването на феномена. За препоръчване са бинокли и телескопи със слънчеви филтри. Миниатюрният Меркурий ще бъде мъчно видим с невъоръжено око, като се има поради неговия диаметър, 4 800 километра, и този на Слънцето - 1,4 милиона километра.

Малката планета ще премине диагонално в понеделник пред нашата звезда, отляво надясно. Въпреки че напредването й може да ни се стори постепенно, тя ще въпреки всичко ще лети със скорост 241 000 километра в час.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР