Планетата, която обитаваме, е добре проучена и смятаме, че ни

...
Планетата, която обитаваме, е добре проучена и смятаме, че ни
Коментари Харесай

Невероятно! Езеро от лава насред ледовете на Антарктика

Планетата, която обитаваме, е добре проучена и считаме, че ни е позната, защото е наш дом прекомерно от дълго време. Това виждане обаче непрестанно се опровергава, тъй като редките и изумителни открития не стопират.

Учени от Британското антарктическо сдружение и техни сътрудници от лондонския лицей оповестяват за изненадващо изобретение. Става въпрос за езеро с гореща лава, обхващащо огромна повърхност от над хиляда и петстотин километра. То се намира на север от заледената Антарктика, по-точно на север от нейната източна част.

В непосредственост до Южните Сандвичеви острови се намира вулкан, в който е и въпросното езеро с горяща лава. Огън и лед на едно място е събитие, само че то не е изолиран феномен, а осмото такова изобретение на планетата ни.

Какво знаем за мястото, което географията назовава Южни Сандвичеви острови и в действителност ли е толкоз необикновено там да се намира такова естествено знамение?

В Атлантическия океан, в неговата южна част, е ситуирана група острови, единадесет на брой, от вулканичен генезис. На картата са маркирани като Южни Сандвичеви острови. Те са част от задморските английски територии, открити от капитан Кук през ХVІІІ век. Те не са обитаеми, защото достъпът до тях е неосъществим. Състоят се от млади вулканични формирания с висока сеизмична интензивност и настоящи и в този момент вулкани. От тази база наподобява изцяло естествено на сходно място да има и вулканични проявления, като въпросното езеро.

Мястото, което съставлява остров и вулканична планина, е труднодостъпно и по тази причина откриването на феномена е станало с помощта на наблюдения от спътник. Само високата резолюция на сателитните изображения е дала опция да се стигне до разкриване на подобен неповторим геоложки феномен.

Все още за езерото не се знае нищо сигурно. Всичко е в областта на догатките и упованията. Според геолозите температурата на лава езерото се чака да се движи сред 1000 и 1300 градуса по Целзий.

За да създадат някакви по-точни изследвания, учените възнамеряват полети със аероплан над вулкана. Другата опция за фотоси, които да хвърлят повече светлина върху откритието, е посредством стартиране на дрон над него. Подобно начинание обаче изисква солидна организация и финансиране и по тази причина учените, искащи да изследват феномена, предизвестяват, че това евентуално ще отнеме години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР