Планетата е обозначена като WASP-103b и се намира в съзвездието

...
Планетата е обозначена като WASP-103b и се намира в съзвездието
Коментари Харесай

Европейският космически телескоп Хеопс откри необичайно деформирана планета

Планетата е обозначена като WASP-103b и се намира в съзвездието Херкулес. Тя е почти два пъти по-голяма от Юпитер (най-голямата планета в Слънчевата система) и e разположена изключително покрай своята звезда – прави една цялостна обиколка към нея за по-малко от едно земно денонощие. Самата звезда WASP-103 e с 200 градуса по-гореща от нашето Слънце и е 1.7 пъти по-голяма от него. 

Защо WASP-103b има такава необикновена форма? Причината не е доста по-различна от тази, която води до приливите и отливите на нашата лична Земя. Обърнете обаче внимание – Земята е планета от каменист вид и приливообразуващите сили на Луната и Слънцето причиняват движение на океанската и морската вода, до момента в който скалистият съставен елемент се деформира напълно надменно. Чрез проучването на деформацията на извънслънчевите планети учените могат да схванат каква част от повърхността им е формирана от канара, течност или газ.

Космическият телескоп “Хеопс ” (изстрелян на 18 декември 2019 година с европеизирана съветска ракета “Союз-СТ ”) учи свойствата на извънслънчевите планети въз основата на така наречен пасажен способ – като изследва по какъв начин се трансформират характерностите на светлината на звездата, до момента в който пред нея преминава планета. Изследователският екип е съумял да извлече параметър – така наречен число на Лов, въз основата на светлинната крива на WASP-103b. Този параметър демонстрира по какъв начин масата е разпределена на планетата. Съответно, познавайки това систематизиране, учените научават информация и за нейната вътрешна конструкция. В случая цифрата на Лов прилича това на Юпитер, което демонстрира, че WASP-103b е газов колос с сходна на юпитерианската конструкция. 

Изследователите се трудят и над още една мистерия, обвързвана с планетата. По принцип една близкоразположена до своята звезда планета като WASP-103b би следвало последователно да понижава своя орбитален интервал, докато бъде погълата от звездата. Но измерванията демонстрират тъкмо противоположното – WASP-103b се отдалечава от своето слънце. Защо това е по този начин, ние към момента не знаем. 

Едно е ясно – за изясняването на мистериите са нужни още по-прецизни изследвания, които лежат оттатък опциите на употребяваните до момента наземни и галактически телескопи. За благополучие на 25-ти декември беше изстрелян телескопът на НАСА “Джеймс Уеб ”, който, когато стартира научната си стратегия в средата на годината, ще се трансформира в най-мощния работещ в космоса астрономически уред. Изследователите считат, че новият телескоп ще изследва деформацията на извънслънчевите планети с доста по-голяма акуратност и по този начин ще може да съпоставим по-подробно техния строеж с този на газовите колоси в нашата Слънчева система. 

Инфо: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР