Планът за възстановяване и устойчивост предизвика и критикиОт КНСБ предупреждават,

...
Планът за възстановяване и устойчивост предизвика и критикиОт КНСБ предупреждават,
Коментари Харесай

Синдикати: Токът ще поскъпне 4 пъти заради Плана за възстановяване

Планът за възобновяване и резистентност провокира и рецензии

От КНСБ предизвестяват, че промените, контрактувани с Брюксел, ще вдигнат сметката за ток на българина близо 4 пъти, съобщи

И то в границите на идната една година. А на фона на това от Българска социалистическа партия оферират нови стопански ограничения от 1 юли, измежду които таван върху някои цени или облагане на свръхпечалбите на някои енергийни сдружения у нас.

Две от промените, които влизат в Плана за възобновяване, тормозят КНСБ. Едната от тях планува доста от българските битови консуматори на ток да излязат от контролирания на свободния пазар на електрическа енергия, което значи и сметките ни да скочат фрапантно.

„ Те се образуват от един микс на произвеждане от български централи, който микс се контролира от КЕВР и напълно в дребна степен се въздейства от цените на свободния пазар. Дори два пъти да е – към този момент приказваме за значителен скок, което семействата не са подготвени да приемат”, пресмята Антон Иванов, който е енергиен консултант на КНСБ.

На свободния пазар обаче цената на тока е до 4 пъти по-висока от тази на контролирания. За да предотвратят сходен удар по джоба ни, от КНСБ желаят диалог с ръководещите.

„ Ние настояваме в оптималната степен електрическата сила, създавана в АЕЦ „ Козлодуй”, както и в други български електроцентрали, да бъде базата за образуване на цени за българския пазар за битовите потребители”, споделят още от КНСБ.

А с цел да понижат резултата от всички удари върху джоба на българина, от Българска социалистическа партия оферират страната да наложи таван на някои цени.

„ Месни артикули, мляко, олиото, което се оказва дефицитно, и най-важното за българите ще се окаже, несъмнено, електричеството и отоплението”, уточни Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Ако обединението се сплоти към такава мярка, страната ще би трябвало да заплаща разликата сред тавана и действителните пазарни цени. Според плановете на Българска социалистическа партия за това могат да се отделят близо 3 милиарда лв. с актуализацията на бюджета от 1 юли. Икономистът Стоян Панчев обаче не счита, че това ще е от изгода за потребителите.

„ Ценовите тавани имат един огромен минус и това е, че бъдат ли наложени, стартират да изчезват стоките от рафтовете в магазините. Започват тези артикули да се търгуват на различен черен пазар, където доближават даже и по-висока от действителната си цена”, сигнализира икономистът.

Друга от концепциите на социалистите е въвеждането на диференцирано Данък добавена стойност, каквото към този момент има в цяла Европа като се изключи България и Дания.

Според Панчев от всички хрумвания на Българска социалистическа партия най-бързо и елементарно може да проработи тази за диференцираното Данък добавена стойност, въпреки че чака огромна опозиция от Министерство на финансите. От КНСБ обаче са срещу намаляването на ставката единствено за избрани артикули. Според тях по-добрата мярка е Данък добавена стойност за всички артикули и услуги да падне от 20 на 15%.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР