Планът за възстановяване и устойчивост безспорно определя ангажименти. Има реформа

...
Планът за възстановяване и устойчивост безспорно определя ангажименти. Има реформа
Коментари Харесай

Министър Карамфилова: Държавата сама решава как да ограничи вредните емисии

Планът за възобновяване и резистентност несъмнено дефинира задължения. Има промяна в бранш „ Енергетика “ и тя включва два аспекта. Към 2026 година е належащо е да понижим 40% от излъчванията въглероден диоксид на електрическите централи по отношение на 2019 година Вторият аспект от тази промяна е приемането на законодателен пакет от ограничения, който би трябвало да дефинира по график по кое време най-късно да бъдат затворени централите, които работят на въглища, и какви са таваните, които те би трябвало да съблюдават. Това сподели служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова в предаването „ Защо, господин министър? “ по бТВ.

Прилагането и достигането на тези 40% е въпрос на национално решение, съобщи тя. „ Европейската упоритост е до 2050 година да се доближи въглеродна индиферентност, а страната сама би трябвало да създаде логаритъм – по какъв начин и с какви ограничения да ограничи излъчванията. В Плана за възобновяване ясно са дефинирани безспорните стойности за понижаване на излъчвания година по отношение на година “, посочи още тя.

Карамфилова се надява през 2023 година да няма санкции поради качеството на въздуха у нас.

„ Самият факт, че водим диалога „ Здраве против околна среда “, значи, че имаме проблем. В интервала 2015-2020 година на един от изявените замърсители, който се спряга в общественото пространство, са наложени 50 наказателни постановления. 5 от тях са влезнали в действие, 14 към момента са в правосъдна фаза, а 31 са паднали в съда. Капацитетът на сътрудниците е в действителност стеснен - малко хора, големи отговорности и ниски заплати. Това значи систематични провокации “, съобщи Росица Карамфилова, която е наложила засилен надзор и инспекции. В резултат на тези инспекции за три месеца има 16 наказателни постановления, до момента в който за интервала 2020-2021 година те са 50.

Една от рецензиите към страната от страна на Европейска комисия са, че няма заделени задоволително средства за възстановяване на качеството на атмосферния въздух, уточни Карамфилова.

Министерство на околната среда и водите е приело дълго чаканите характерни подробни цели за двете предпазени зони, минаващи през Кресненското дефиле. Становището на Националния съвет по биологично многообразие не предефинира какво би трябвало да бъде трасето на Автомагистрала „ Струма “, изясни министър Карамфилова. „ Имайки нашите признати характерни подробни цели, АПИ като възложител ще направи обзор и сходство на екологичните оценки. Ако автомагистралата мине от там, тя би трябвало да се съобрази с създадените цели. Трасето може да мине през Кресненското дефиле. Оценка на въздействието върху околната среда към момента е в действие до май 2023 година “, разясни тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР