Планът за възстановяване да бъде входиран в Брюксел в най-кратки

...
Планът за възстановяване да бъде входиран в Брюксел в най-кратки
Коментари Харесай

Общините искат Планът за възстановяване да бъде входиран в Брюксел възможно най-скоро

Планът за възобновяване да бъде входиран в Брюксел в най-кратки периоди. Това е главното обръщение от провеждащото се в курорта Албена 34-то Общо заседание на Националното съдружие на общините в България.

Кметове, специалисти и финансисти разискаха проблемите на локалната власт в условия на политическа рецесия и разновидностите за стабилизиране на локалните стопански системи.

Европейската комисия е определила близо 700 милиарда евро да бъдат разпределени сред страните членки на общността за справяне с следствията от коронавирус рецесията. За да получат поддръжка обаче, всяка страна би трябвало да показа проект за възобновяване, в който да дефинира своите стратегии за промени и вложения. Политическата рецесия у нас обаче забавя този развой.

" С този запас ние може да тръгнем да променяме много от нещата, в които сме изостанали, в това число в икономическото развиване на страната. Така че, уповавам се решението да бъде взето най-скоро и да имаме изясненост тъкмо какво се случва ", изясни кметът на община Благоевград Иво Димов.

Комуникацията сред локалната власт и бизнеса е основен миг за привличането на вложения в районите. Но и тук политическата неустойчивост в страната ни спъва вложенията.

" Имам случаи и то няколко случаи, в които един вложител избира да се огледа, да изчака с цел да можеда вземе решение и това води след себе си неспособност за осъществяване на съответни планове. Ще ви дам единствено един образец с водния бранш. ВиК бранша, който от много време се приказва за консолидация на избрани региони ", добави Димов.

Затова сдружението на общините желае децентрализация на държавното ръководство. Така кметовете ще бъдат по-гъвкави при решаването на ежедневните проблеми в общините като да вземем за пример поправки на улици.

" Нашата идея е страната да ни даде част от директните налози, т.е. данъкът върху приходите на физическите лица, част от него, да остава в общинските бюджети и общините да могат сами да вземат решение за кои най-важни локални потребности да разходват тези средства ", изясни Силвия Георгиева, изп.директор на Националното съдружие на общините в България.

На форума бяха разисквани разновидности и положителни практики в областта на екологичните решения и нововъведения за възобновяване на средата в общините.

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР