Планът на държавите от G7 за въвеждане на ценови таван

...
Планът на държавите от G7 за въвеждане на ценови таван
Коментари Харесай

Ценови таван върху руския петрол ще спести на развиващите се пазари 160 млрд. долара

Планът на страните от G7 за въвеждане на ценови таван върху експортирания от Русия нефт ще даде опция на 50 огромни разрастващи се страни в света да икономисат разноски от порядъка на 160 милиарда $ годишно, сочат оценките на министерство на енергетиката на Съединени американски щати.

През септември страните от G7 утвърдиха проект за въвеждане на таван на цената на съветския нефт, разчитайки да лимитират бюджета на Русия от продажбата на енергийни запаси. Стартирайки от 5 декември западните страни ще могат да обслужват и застраховат танкери с съветски нефт по целия свят като те ще бъдат освобождавани от ембарго, единствено в случай че товарът е закупен под избран ценови таван. Подобни ограничавания ще влязат в действие и за петролните артикули от 5 февруари 2023 година.

Европейският съюз възнамерява да вкара ембарго върху съветския нефт през морето за страните от района през декември. Съединени американски щати от своя страна не разрешиха вноса на нефт от Русия още през месец март.

„ Анализът на американското министерство на финансите демонстрира, че 50 страни от разрастващите се пазари (emerging markets) ще могат годишно да икономисват от порядъка на 160 милиарда $ от вноса на нефт “, е съобщил за Financial Times чиновник от министерството. Това значи, че такива страни, в това число Китай и Индия имат сериозен тласък да се възползват от самодейността “.

Този извод на министерство на финансите на Съединени американски щати се базира на съпоставяне на евентуалните последици за петролния пазар сред въвеждане на таван на вносния съветски нефт и въвеждане на ембарго върху доставките без освобождение от него на каквито и да са изключения. Нивото на ценовия таван към този момент не е несъмнено, отбелязва вестник Financial Times.

Заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати през предходната седмица съобщи пред CNBC, че ценовият таван ще е „ доста над “ себестойността на добива в Русия, защото страните от G7 се стремят да лимитират приходите за бюджета на Русия, без да предизвикат понижаване на производството на нефт в страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР