План за изграждане на първата в света ферма за октоподи

...
План за изграждане на първата в света ферма за октоподи
Коментари Харесай

Първата в света ферма за октоподи разбуни духовете

План за създаване на първата в света плантация за октоподи основава сериозна угриженост измежду учените за благосъстоянието на тези интелигентни същества, оповестява Българска телеграфна агенция.

В оборудването, ситуирано на испанските Канарски острови, ще бъдат отглеждани към милион октоподи годишно за храна, излиза наяве от поверителни документи, до които Би Би Си е получило достъп.

Октоподи в никакъв случай не са отглеждани при сходни условия, а някои учени дефинират като " нечовечен " метода, разказан за умъртвяването на екземплярите с ледена вода. Испанската мултинационална компания " Нуева песканова ", която стои зад проектите, отхвърля, че октоподите ще страдат. Животните, уловени в дивата природа с помощта въдици, клопки и други средства, се употребяват по целия свят, в това число в страните в Средиземноморието, в Азия и Латинска Америка. Надпреварата за разкриването на тайната за развъждането им в плен продължава от десетилетия. Трудно е, защото ларвите ядат единствено жива храна и се нуждаят от деликатно следена среда. Компанията " Нуева песканова " разгласи през 2019 година, че е постигнала теоретичен пробив.  

Възможността за интензивно развъждане на октоподи към този момент докара до опозиция: законодателите в американския щат Вашингтон предложиха възбрана на тази процедура преди да е обещано началото ѝ. Плановете на " Нуева песканова " плануват октоподите, които по принцип са самотни животни и са привикнали с тъмното, да бъдат държани в резервоари с други себеподобни, от време на време на непрекъсната светлина. Екземплярите от типа octopus vulgaris ще бъдат настанени в към 1000 общи уреди в двуетажна постройка в пристанището на Лас Палмас в Гран Канария.

Краят на живота им ще настъпи с слагане в контейнери с вода, чиято температура е минус три градуса Целзий, излиза наяве от документите. За момента няма въведени правила за хуманно отношение, защото октоподите в никакъв случай преди не са били отглеждани за търговски цели. Проучванията обаче демонстрират, че този способ за умъртвяване при рибите предизвиква мудна, стресираща гибел. 

За да достави пазарите, в това число Съединени американски щати, Южна Корея и Япония, " Нуева песканова " желае да създава 3000 тона октоподи годишно. Това се равнява на към един милион животни, като към 10-15 екзепмляра ще живеят на всеки пространствен метър контейнер, споделят специалисти, в детайли срещнали се с проектите. Фирмата пресмята в своята документи, че " смъртността ще е 10-15 % ". Джонатан Бърч, доцент в Лондонското учебно заведение по стопанска система, направи обзор на повече от 300 научни проучвания. Според него те демонстрират, че октоподите изпитват болежка и наслаждение.  " Голям брой октоподи в никакъв случай не би трябвало да са дружно в непосредствена непосредственост. Това води до стрес, спорове и висока смъртност ", споделя той.

В дивата природа октоподите са много пъргави ловци. " Нуева песканова " предлага отглежданите животни да бъдат хранени с промишлено създаден изсъхнал фураж, получен от " боклуци и странични артикули " от към този момент уловена риба. Резервоарите ще се пълнят с морска вода, доставяна по тръбопроводи от прилежащ залив. Съоръженията ще бъдат с разнообразни размери според от етапите на живота на октоподите, като солеността и температурата строго ще се управляват. Първоначалното поколение от 100 октоподи - 70 мъжки и 30 женски - ще бъде взето от проучвателен център в Галисия, Северна Испания. В проектите се показва, че компанията е постигнала равнище на " опитомяване " на типовете и че те не " демонстрират значими признаци на канибализъм или конкуренция за храна ". Учени приканват управляващите на Канарските острови да блокират построяването на фермата за октоподи. Засега няма отговори на изпратено питане. 

Всяка година се улавят към 350 000 тона октоподи - повече от 10 пъти повече по отношение на количеството от 1950 година, което оказва напън върху популацията. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР