Пламен Георгиев © Юлия Лазарова Ръководството на Комисията за противодействие

...
Пламен Георгиев © Юлия Лазарова Ръководството на Комисията за противодействие
Коментари Харесай

Пламен Георгиев наказал служителка за критики във фейсбук

Пламен Георгиев

© Юлия Лазарова Ръководството на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) следи какво пишат чиновниците му във фейсбук. Това излиза наяве от дело за дисциплинарно наказване на юрист на комисията, глобена от ръководителя Пламен Георгием поради статус във фейсбук, в който подлага на подозрение успеваемостта на институцията. Наказанието е било анулирано дефинитивно от Върховния административен съд като незаконосъобразно.

" Инкриминираните " статуси на служителката са във връзка прессъобщение на комисията за извоювано дело. Тя написа във фейсбук: " Всичко извоювано е по времето на Кушлев. А в този момент обираме непознати лаври и се хвалим по малките екрани ", "...виртуални искове или отчасти почетени на първа инстанция. Докато се отнеме имуществото, има още две инстанции, само че се бием в гърдите какъв брой сме велики по Брюксел. Що в годишния отчет не опишат по малкия екран какъв брой изпълнителни листове и на каква стойност са изплатени и да се съпостави с действително отнетото имущество? ", " А на Чолов къщата, където я няма, тъй като е на банката? ".

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Тези статуси са били видени от ръководителя на звено " Връзки с обществеността " на комисията, която изготвила докладна бележка до началника си с приложени два скрийншота от фейсбук с въпросните мнения.

След два дни КПКОНПИ упълномощила на инспектората да извърши инспекция на служителката. Тя прераства в дисциплинарно произвеждане, в което се установи, че е направила три нарушавания. Комисията приема, че държанието й е несъвместимо със статута на държавния чиновник, а мненията й приказват за пренебрежение и " уронват престижа като цяло ".

На служителката е наложено наказване забележка, което е анулирано на две инстанции. Според съда заповедта не е стимулирана, а тезата на комисията, че се изнася служебна информация и се уронва престижа на институцията не почива на доказателства. " С нито един от цитираните изрази Илкова не е изнесла информация, която да не се съдържа в медиите или в интернет страниците на съдилищата, на които тя се е позовала за информацията и е приложила съответните разпечатки и данни, съдържащи се в тях, които са публично притежание и до които не е стеснен достъпът ", приема тричленен състав на Върховния административен съд, потвърждавайки решението на първата инстанция. Съдиите Йовка Дражева, Диана Добрева и Анна Димитрова означават още, че " сериозното отношение към резултатите на сегашния състав на институцията, в която работи Илкова, почива на показаните от нея по време на дисициплинарното произвеждане и необсъдени в заповедта доказателства, свързани със наличие на правосъдни актове, разпечатани от интернет страниците на съдилищата, и не съставлява непочтеност към КОНПИ или уронване престижа на същата. "

В умозаключение съдът приема, че мненията показват персонално мнение, основано на обстоятелства, които са обществено известни, и в тях няма каквото и да било неуважение на достолепие и права на ръководителите на институцията или неспазване на субординацията. " Неудовлетвореността от постигнатите резултати не може да бъде приравнена на уронване на престижа на институцията ", приключва решението, което е дефинитивно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР