Пламен Асенов, специално за Faktor.bgСпоред мнозина наблюдатели, големият въпрос напоследък

...
Пламен Асенов, специално за Faktor.bgСпоред мнозина наблюдатели, големият въпрос напоследък
Коментари Харесай

De Profundis: Управляващата коалиция ще се разпадне сравнително скоро, но по-важното е кога точно и какво следва

Пламен Асенов, особено за Faktor.bg

Според мнозина наблюдаващи, огромният въпрос в последно време е - ще се разпадне ли прибързано четворната ръководеща коалиция поради вътрешните несъгласия, които я тресат като каруца по калдъръм?
Този въпрос обаче, жители, в действителност въобще не е огромен, той дори е по-скоро отговор, в сравнение с въпрос.
Естествено, че ще се разпадне! Още повече, не трябва да забравяме, че обединението не е четворна, а петорна, доколкото президентът Румен Радев е всекидневен, само че прекомерно мощен състезател в ръководството, а неговите ползи от време на време не съответстват с тези на нито един от другите участници.
Такава подготвеност за политическа всеядност в името единствено и само на упражняването на властта, без оглед на политически или морални правила, от дълго време не сме виждали. И в действителност в никакъв случай не сме имали, доколкото ми се коства, че пред нея бледнее даже нелепата българска любовна тройка сред цар-премиер, комунисти и Движение за права и свободи.

Но, да, от изследователска позиция е любопитно въпреки всичко да видиш онлайн, че може чак подобен политически сбирщайн да застане отпред на страната - от сякаш дясното на Демократична България, до сякаш лявото на Българска социалистическа партия, прегърнати с нищото Има Такъв Народ, което не знае какво е и къде е, отпред с децата от политическата детска градина на Политическа партия, всички залепени дружно с хелметексовата плюнка на президента.

Твърде огромна наподобява опцията тази настройка да бъде

вписана в учебниците по политология

като жив образец за това по какъв начин не се прави коалиция. А след това и в учебниците по философия като жив образец за това по какъв начин може да съществува нещо, което не може да съществува.
Макар че за разтуха да ви кажа - няма да бъде вписана. България от дълго време е зарязана отвън полезрението на естествените политолози и философи, тъй като другояче те ще би трябвало да си изядат дипломите и тези смешни университетски шапчици, да не помнят всичко научено до момента и да стартират още веднъж да учат за гении. В Каспичанския университет да вземем за пример. Или в Курило.
Така че, вместо да се мъчим да гадаем, дано сме наясно - обединението ще се разпадне. По-правилно е да си зададем другите два значими въпроса - по кое време ще стане това и какво следва оттова нататък.
Разпадът може да пристигна на следващия ден, след месец или два, само че действително сега никой не знае - и не може да пресметна - по кое време центробежните сили ще надделеят над центростремителните.

Да, центробежните са към този момент доста мощни, тъй като в обединението се натрупаха доста

горещи точки на спор:

оръжието за Украйна, тематиката за Македония, избора на шеф на Българска народна банка, някоя си Митрофанова, някакви си пари, някакви други пари. Центростремителните сили обаче също са още налични, доколкото е ясно, че Политическа партия губи социална поддръжка, че при „ възхода “ на „ Възраждане “, колкото и да ме е гнус да ги загатна, не се знае какво ще стане при едни нови избори, а също - че оня, който директно взриви обединението от вътрешната страна, ще има обезпечен спад в идващото си парламентарно посланичество.
Засега най-честите закани да напусне ръководството идват от Българска социалистическа партия. Това е разбираемо - като цяло, те са най-некадърните политици, доколкото въобще може да се приказва за същинска политика в това ръководство - тъй като и останалите са дръж единия, та блъсни другия. Но, в това време, комунистите са и постоянно са били, с най-големи искания. На тях, тъкмо както на обичаните им кукловоди от Кремъл, постоянно нещо не им доближава, другите в никакъв случай не ги слушат, почитат и обичат задоволително, не им признават заслугите от времето на социализма, не обичат Тодор Живков, Корнелия Нинова и светлото бъдеще. И прочие дивотии.

Другият състезател с няколкократни закани да направи държавна рецесия, е президентът Румен Радев. Той в последно време нахитря доста. Имам поради, че възприе тактиката да си придава съвсем същински проевропейски и пронатовски тип, когато е в Европа или се среща с европейски политици, а в България да пази съветските позиции, само че не персонално, а посредством своите хранени хора в държавното управление. Така че, въпреки да не е партия, Радев е фигура, която съществено саботира опцията държавното управление на Кирил Петков да вземе най-малко едно вярно решение по най-малко един от основните въпроси пред страната.
Голям шмекер е Радев, няма що. И май мисли, че ония на Запад още пасат гъските, дето избавили Рим и не виждат политическото му лицемерие. Е, лъже се, само че ще го разбере по сложния метод. Лошото е, че това ще бъде сложен метод и за самата България, която този вид сякаш въплъщава.
Страхувам се да не наруша Конституцията, само че въпреки всичко съм задължен да направя публично изказване, че, най-малко мен, това зеленочорапесто главокрако не ме въплъщава.

Третият препъни камък в обединението е Има Такъв Народ

Май до момента публично не съм чул, че те заплашват единството с някакви прищявки, само че пък искри прехвърчат и се знае, че имат напрежения с Кирил Петков. Даже оня ден някой подшушна, че Слави и Киро не си говорили.
Голям кахър! Не знам за вас, жители, обаче аз в случай че бях на мястото на премиера, щях да се веселя, че не си приказвам с Дългия. Да, той му крепи съдружното единение, но даже в тази обстановка бих предпочел да мина без чалга разговори. И също така, дано предупредя Има Такъв Народ - външният министър Генчовска е човек действително на президента, не техен, по тази причина, в случай че обичат, да имат едно на разум, когато тя им изяснява какво става и какво не става в кабинета по тематиката Македония да вземем за пример.

Най-кротки откъм закани и мусене в ръководещата коалиция са Демократична България. Това обаче не е комплимент, а противоположното - значи, че те, вместо дейна и кардинална дясна политика,

водят дейна популистка политика на снишаване

А трябваше да е противоположното, те да са мерилото за нормалност, истина и морал в това ръководство. На всичкото от горната страна, Демократична България са единствените в ръководещата коалиция, които биха спечелили спомагателна електорална поддръжка от своята интензивност. Ако да вземем за пример до момента бяха натискали мощно, даже и бутнали кабинета, тъй като отхвърля да изпрати военна помощ за Украйна, на идващите избори сигурно щяха да получат моя глас и гласовете на още доста, които не ги поддържаха на предходните. Ядец, отново си изгубиха шанса.

Та, като резюме на първата част от значимия въпрос, заложен нагоре, ще кажа, че съгласно мен салдото сред центробежни и центростремителни сили в ръководството може да се позакрепи още за известно време, само че ще се скърши преди края на годината, нищо чудно и преди есенния политически сезон.
Основният ми мотив, е че партиите в обединението, доколкото като цяло са политически безпринципни и опортюнистични, имат потребност от по-сериозна ориентировка по отношение на развитията в Украйна. Ако Русия инцидентно вземе, та надделее, то изборите евентуално ще бъдат провокирани незабавно, щом това стане ясно. Ако Русия затъне още повече обаче и нещата натежат съществено в интерес на Украйна, надлежно - на Запада, то изборите ще се отсрочват още и още.
А и след изборната каскада през предходната година, всички партии имат потребност от още малко време във властта, с цел да се приготвят за…..нова изборна каскада. Защото е явно, че сега в страната няма действителна политическа опция и най-вероятният сюжет, изключително със спада, следен при Политическа партия, е отново никой да не може да сформира държавно управление. Поне не от първия опит.

Какво обаче става при хипотезата, че Българска социалистическа партия да вземем за пример се отдръпват от кабинета. Това е изцяло вероятен вид, доколкото е решение на техните кукловоди. Иначе, в случай че приказваме за независимо решение на комунистите, на мен персонално в никакъв случай не ми се има вяра, че те са подготвени да изтърван кокала на властта, преди да са го оглозгали здравата.
Така че при бламиране от Българска социалистическа партия или който и да било различен, първият вид е кабинетът Петков да рухване и да се стигне до предварителни избори. Лош е най-малко по две съображения. Първо, тъй като в действителност сме измежду хаоса на международните събития и би трябвало да има най-малко видимост на представителна власт в страната, и второ, тъй като длъжностен кабинет на президента Румен Радев, отпред със Стефан Янев, би бил най-големият

призрачен сън на България

Тази игра към този момент сме я играли, благодаря!
Другата алтернатива е, откакто преживее рецесия, държавното управление да продължи да ръководи в малцинство. Това ще значи Кирил Петков и другите съществено да се еманципират от президента, което пък ще значи, че и Има Такъв Народ ще изоставен демонстративно.
Могат ли да продължат единствено Политическа партия и Демократична България? Аритметичната сметка демонстрира, че не могат, политическата демонстрира, че могат, в случай че разчитат за поддръжка на гласовете от ГЕРБ. Е, да, никой и от едната, и от другата страна, не желае това и не има вяра, че е допустимо, само че то никой не искаше и не вярваше, че войната в Украйна ще се случи, пък тя се случи.
Така или другояче обаче, в случай че политическият нож опре до тази тъкмо невероятна алтернатива, сметките стават извънредно комплицирани, а резултатът - неосъществим за прогноза.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР