Плаж, море, мохито и ваксина - в момента най-големият остров

...
Плаж, море, мохито и ваксина - в момента най-големият остров
Коментари Харесай

Къде ще почиват германците това лято?

" Плаж, море, мохито и ваксина " - сега най-големият остров на Карибите притегля задгранични посетители точно с тези обещания. Навремето комунистическа Куба беше като магнит за революционери и носталгици. Днес страната се е ориентирала към туристи, които мислят най-много за здравето си. На " Острова на свободата " сега създават няколко ваксини. Една от тях - " Соберана 2 " - към този момент се намира в решаващата трета фаза на тестванията. В същото време Куба е една от дребното туристически дестинации, които сега са открити за немските туроператори и авиолинии, а туристите нормално се настаняват в затворени и изолирани комплекси.

В карантина по време на отпуска?

По принцип обаче управляващите в Германия предизвестяват хората да не подхващат туристически пътешествия. Канцлерката Ангела Меркел постоянно приканва жителите да си стоят у дома. Но без значение от това германците желаят да пътуват, а пък посред пандемията няколко дестинации си остават налични. Например - първокласните комплекси на Малдивите, Мавриций или Сейшелите. Макар че и там съществуват избрани ограничавания. За да почиваш на Мавриций ти би трябвало негативен тест, не по-стар от 48 часа, а също по този начин публична резервация за целия престой. Туристите, идващи на острова, наложително влизат в шестдневна карантина - като се изключи имунизираните. Подобни правила важат и в Шри Ланка: отпътуващите туристи са длъжни да показват негативен тест и в допълнение да се тестват на летището в Коломбо, като през целия си престой нямат право да напущат хотелския комплекс.

Но колкото и да им се пътува на германците, напорът към туристическите бюра си остава слаб. Туроператорите оповестяват, че относително сполучливо се продават най-много почивки на Карибите. Много хора се въздържат поради карантината, в която би трябвало да влязат след завръщането си в Германия. Освен това туристите се притесняват, че даже в случай че заминат на отмора в район, където сега епидемиологичната конюнктура е спокойна, ситуацията бързо може да се промени и да се окажат в някое ново огнище на болестта. Тъй че туристическият отрасъл тежко страда от ударите на пандемичната рецесия. Германската браншова организация DRV оповестява, че през януари резервациите са били с 90% по-малко в съпоставяне със същия месец на предходната година. Несигурността измежду германците сега е огромна и мнозина избират да отсрочат пътуванията за втората половина на годината. Относително по-висок интерес те демонстрират към почивки в самата Германия.

Майорка, Турция и Гърция?

Сред дестинациите, които въпреки всичко притеглят някакви туристи, са и Канарските острови - единственият район в Испания, който не попадаше измежду високо рисковите. През януари фамилии с деца и пенсионери избягаха от немския локдаун на топло във Фуертевентура или Гран Канария. Сега обаче и Канарските острови влизат в листата на високо рисковите дестинации. Единствено остров Ла Гомера към момента не е обиден по-сериозно от инфекциите, така че там към 60% от хотелските потенциали са заети, оповестява пред " Шпигел " заместник-министърката по туризма Мария Мендес Алменара.

Сега немските туроператори стискат палци за Великденската почивка - макар че и тя може да отпадне, както предизвести неотдавна министър председателят на Саксония Михаел Кречмер. Неговото изявление провокира вълна от отвращение измежду компаниите от туристическия отрасъл. " Когато един министър-председател без никаква потребност осъжда на гибел великденските почивки, това всява спомагателна неустановеност измежду хората и тласка към пропастта туристическата промишленост, която така и така тежко пострада от пандемията ", обявиха от браншовата организация DRV. Някои туроператори все пак гледат с оптимизъм към лятото. Концернът TUI да вземем за пример се надява да доближи 80% от резервациите през 2019 година. " Хората към този момент седят върху стегнатите куфари ", нагледно се показва шефът на концерна Фриц Юсен. В TUI се надяват на огромен интерес към летните почивки край Средиземно море. Освен Майорка и турското крайбрежие, сега добре вървят гръцките острови Крит, Родос и Кос.

Почивка в Германия?

Туристическите бюра в Германия обаче не са толкоз оптимистично настроени в това отношение. Те чакат, че германците по-скоро ще предпочетат лятна отмора вкъщи. Както предишното лято, когато плажовете край Северно и Балтийско море напряко се пукаха по шевовете, а туристическите направления в Бавария бяха извънредно известни. И в действителност, още занапред доста германци вършат резервации за хотели край Балтийско море или на остров Зюлт. Търсят се и къщи за посетители измежду природата. Въпреки това ситуацията на туристическите бюра в Германия, които са към 11 000, си остава тежко. Вярно, че Берлин оказва помощ на огромните вериги с помощи от 50 000 евро месечно, само че първите банкрути към този момент са налице. Малките туристически бюра пък се оплакват, че процедурата за кандидатстване за помощи е прекомерно комплицирана и тромава.

Автор: Ноткер Блехнер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР