[Pixabay] Рязкото изостряне на търговския конфликт между двете световни сили,

...
[Pixabay] Рязкото изостряне на търговския конфликт между двете световни сили,
Коментари Харесай

Подготвени ли са университетите за последствията от търговската война

[Pixabay] Рязкото изостряне на комерсиалния спор сред двете международни сили, Съединени американски щати и Китай, раздруса пазарите и остави държавните управления в прекомерно предизвикателна обстановка.

Засегнатите в Съединени американски щати промишлености стачкуват против спираловидното налагане на мита от президента Доналд Тръмп. На други президентът дава обещание отбрана и дотации от администрацията му. Но една основополагаща система - просветителната, е по-уязвима от доста други, а също така е и надалеч по-малко евентуално да получи обезщетения от Белия дом, отбелязва сп. Foreign Policy. Така комерсиалната война оставя американското висше обучение, станало подвластно от парите на китайските студенти, в доста по-застрашена позиция, в сравнение с политиците осъзнават.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Колко е значимо образованието

От позиция на международната стопанска система образоватeлната система на Съединени американски щати е главен експортьор на услуги - общо над 45 милиарда $ годишно, съгласно Министерството на търговията на Съединени американски щати. Почти 1.1 млн. задгранични студенти са избрали страната за собствен научен дом единствено в интервала 2017-2018 година И най-хубавият пазар за американските учебни заведения са китайските студенти. В момента в Съединени американски щати те са над 360 000 и съставляват една трета от всички задгранични учещи.

Американските академични администрации нормално споделят научните си открития с останалата част от света. Същинският мотор на активността им обаче са докторските стратегии, които зависят от световния достъп до гении, с цел да се поддържа висококачествената научна продуктивност на Съединени американски щати. Това прави страната подвластна от парите на задграничните студенти. И с цел да продължава да бъде ядрото на международните научни открития, евентуално ще би трябвало да откри способи да ги задържи.

Привлекателността на Съединени американски щати

Годишните такси в американските университетите са високи. В частните университети са приблизително 35 830 $, а в обществените приблизително 3660 $. Чуждестранните студенти обаче са доста по-склонни да заплатят високите цени в името на влиятелното обучение.

Топ 10 на задграничните студенти в Съединени американски щати, класирани в три групи по едногодишни интервали

Увеличаване

Топ 10 на задграничните студенти в Съединени американски щати, класирани в три групи по едногодишни интервали

Преглед на оригинала [Migration Policy Institute] Смаляване

Най-голям брой от задграничните студенти в Съединени американски щати са китайски. Общият им брой за 2018 година е намалял с 2.7%. Това е и втора поредна година на спад, оповестява University World News, базирайки се на данни на Independent News for International Students. Записването на китайски студенти също е намаляло с 2%.

Чуждестранните студенти са " добре пристигнали " даже за елитни университети като Smith College и University of Southern California. За обществените обаче или частните, които имат единствено районна известност - парите на интернационалните учащи могат да се окажат носещата стена, крепяща съществуването им.

Какво се случва в реалност

Не липсват образци по какъв начин обособени учебни заведения и преподаватели лимитират интеграцията и опцията за триумф на задграничните студенти. Професор от университета Duke да вземем за пример при започване на годината предизвести китайски студенти, че би трябвало да приказват единствено на британски. Известна е и преподавателска процедура за намиране на студенти, които не владеят британски, с цел да се употребяват за платени уроци.

Директорът на ФБР Кристофър Урей съобщи пред Сената на Съединени американски щати през предходната година, че федералното бюро има съмнения, че китайски студенти и учени евентуално си сътрудничат с китайски военни и разследващи служби за кражба на интелектуална благосъстоятелност, технологии и стопански нововъведения.

Възможен сюжет - в интерес на Китай

Правителствата на страни като Саудитска Арабия и възходящото благополучие на страни като Китай и Индия спонсорират американското висше обучение тъкмо в миг, когато Вашингтон и щатските столици се отхвърлят от директното му финансиране. През последните години това се потвърждава като сполучлива бизнес тактика за университетите, само че резултатът е, че американското висше обучение е доста по-уязвимо към земетресения в интернационалната политика и стопанска система, в сравнение с в миналото е било.

И в този момент спорът с Пекин може да пренасочи желанието на китайците за американско обучение на децата им към други страни. Подобна обстановка се разви предходната година поради дипломатически спор сред Канада и Саудитска Арабия, зародил, откакто Отава разкритикува Рияд за нарушение на човешките права. В отговор Саудитска Арабия изтегли 7 хиляди свои студенти от Канада и ги пренасочи към други британски говорещи страни. Същото може да направи и Китай, като се опита да обезкуражи или предотврати заминаването на китайски студенти към Съединени американски щати и вместо това ги насочи към Австралия, Канада, Ирландия и Обединеното кралство.

Подобен процес на събитията може да докара системата на висшето обучение в Съединени американски щати под невъобразим до момента интернационален стопански и политически напън. Макар до неотдавна да имаше упования комерсиалната война да не доближи своите крайности, сега доста промишлености се оказват под ударите й. И защото двете договарящи страни се стремят към превъзходство - софтуерно и икономическо, е доста евентуално висшето обучение да се окаже на кръстопът.

Възможен сюжет - в интерес на Съединени американски щати

Много е допустимо и Съединени американски щати да създадат първата стъпка към ескалация на обстановката в образованието. Един от мотивиращите фактори за Вашингтон в комерсиалния спор в последна сметка е възходящата угриженост по отношение на хипотетичните китайски практики за кражба на интелектуална благосъстоятелност, които целят намаляване на икономическата мощност на Съединени американски щати - точно хипотетичният шпионаж в колежите.

Америка към този момент стартира едностранно да лимитира достъпа на китайските студенти до обучение. В средата на май републиканците внесоха в Конгреса законопроект за понижаване на опцията откриватели, свързани с китайските военни, да получават студентски или проучвателен визи за Съединени американски щати.

След заповедта на президента Доналд Тръмп за вкарване на Huawei в черния лист на фирмите, които са опасност за националната сигурност на Съединени американски щати, и последващото решение на Гугъл да ограничи китайската компания при потреблението на операционната система Android се вижда, че това са единствено дребни детайли от цялата картина. А тя е, че Съединени американски щати възприемат Китай като опасност за сигурността.

Прекъсването на достъпа на китайските студенти може да докара до тежки финансови последствия за редица учебни заведения. Университетът в Южна Флорида, в Тампа, да вземем за пример е на 33-о място по брой задгранични студенти. Ако 1000 китайски студенти, плащащи интернационална такса от 17 134 $, бъдат заместени с държавни студенти, плащащи 6410 $, загубите на университета ще са 10 млн. $ годишно.

Възможно е тази обстановка да бъде овладяна, само че евентуално с цената на редуциране на стратегии и увеличение на таксите. Някои просветителни институции евентуално няма да могат да бъдат толкоз гъвкави и ще би трябвало или да се борят за оцеляване, или да затворят. Първата стъпка е управленията на университетите и всички, заинтересувани от висшето обучение, да признаят, че са в доста по-уязвима позиция, в сравнение с наподобява на първо четене.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР