Питка Кръфин - без повод си я хапваме с насладаНеобходими

...
Питка Кръфин - без повод си я хапваме с насладаНеобходими
Коментари Харесай

Моята питка Кръфин

Питка Кръфин - без мотив си я хапваме с приятност

Необходими Продукти

● брашно - сред 570 и 700 г
● яйца - 3 бр. (2 жълтъка отстранявам за намазване)
● кисело мляко - 3 с.л.
● квас - 1/2 кубче прясна (21 - 25 г)
● сол - 2/3 с.л.
● захар - 1 с.л.
● олио - 5 с.л.
● вода - 200 мл топла
● сусам - за поръсване

Начин на подготвяне

Замесвам тесто, като отсявам брашното. В половината поставям солта и я разбърквам добре с брашното.

В съд задействам натрошената квас, към нея прибавям захарта, 3 с.л. от брашното и половината топла водичка. Оставям встрани да се задейства.

Готова е, когато е шупнала и е удвоила размера си. Отделно разбърквам течните съставки: двата белтъка и единия жълтък, киселото мляко, олиото и останалата топла водичка.

Добавям и задействаната към този момент квас. Започвам да разбърквам лека-полека, прибавям и останалото брашно до меко тесто. Брашното не е тъкмо количество, то зависи от размера на яйцата, от количеството кисело мляко и олио.

Добавя се по малко - до меко тесто. Оставям в омазнена купа, затрупвам със стреч фолио и забрадка за 1 час. Може и в студена фурна да се остави да шупва.

След първото втасване с брашно на плота доомесвам леко тестото. Разделям тестото на две. Всяка част разточвам на правоъгълна кора 40/50 см и намазвам с олио щедро.

Отделям я встрани и разточвам и втората част на тестото по същия метод и размер на кората. Поставям я върху първата и също я намазвам с олио щедро.

Навивам на дебеличко руло, което отрязвам по дължина. От тези две срязани елементи на рулото намотавам два охлюва, като срязаните страни да остават на открито.

Слагам единия в тава с хартия за печене и върху него слагам и втория охлюв. Оставям ги по този начин да втасват повторно.

Намазвам питката деликатно с разрушеното яйце с малко олио и прясно мляко.

По предпочитание посипвам със сусам или с други семена. Печенето е в авансово загрята фурна на 170- 180°C до 25- 30 минути.

Проверявам с дървен шиш дали е изпечена. Оставям на скара за 5 минути, намазвам я още гореща с размекнато краве масло и по-късно затрупвам с забрадка Кръфин питка.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР