Питейната вода може да е лукс. Трогателно видео, показващо жена,

...
Питейната вода може да е лукс. Трогателно видео, показващо жена,
Коментари Харесай

Женa рискува живота си за малко вода, катери дълбок кладенец без въже ВИДЕО

Питейната вода може да е разкош. Трогателно видео, показващо жена, която се качва по стената на бунар, с цел да има достъп до вода, акцентира острия дефицит в няколко региона на централния индийски щат Мадхя Прадеш.

На фрагментите се вижда по какъв начин дамата слиза в кладенеца без въже или колан за достъп до вода. Хората в село Гусия са били принудени да подхващат такива крайни ограничения, откакто кладенци и езера са изсъхнали, предава BBC.

Още няколко области в Индия са изправени пред сходна водна рецесия.

Видеоклиповете, показващи индийци, които рискуват живота си, с цел да получат вода, постоянно стават популятни. През април сходно видео демонстрира по какъв начин жена слиза в бунар в щата Махаращра, с цел да вземе вода.

Глобален отчет от 2019 година уточни Индия измежду 17 страни, където „ стресът за вода “ е „ извънредно висок “. В отчета се споделя, че щатите Мадхя Прадеш, Пенджаб, Раджастан, Утар Прадеш, Гуджарат, Утаракханд и Харяна са измежду най-тежко засегнатите от рецесията.

В Мадхя Прадеш дефицитът на вода е повтарящ се проблем всяко лято. Правителството даде обещание водоснабдяване на всяко село от чешмата до 2024 година Но питейната вода към момента е недостъпна за милиони.

В Гусия гневни селяни обявиха, че ще бойкотират локалните избори тази година, с цел да стачкуват против държавното управление.

" Трябва да слезем кладенеца, с цел да съберем вода. Има три кладенеца, всички са съвсем изсъхнали. Никоя ръчна помпа няма вода ", съобщи една жена пред осведомителната организация ANI.

„ Държавните чиновници и политическите водачи идват единствено по време на избори. Този път взехме решение да не гласуваме, до момента в който не имаме уместно водоснабдяване “, споделя тя.

Много индийци в обществените медии реагираха на това. Те дефинират видеото като „ сърцераздирателно “ и приканват чиновниците незабавно да оказват помощ на селото.

Индия е измежду най-големите в добива на подземни води в света - доста към момента разчитат на него за ежедневното си водоснабдяване. Но съвсем две трети от областите на страната са застрашени от намаляване на равнищата на подпочвените води, отбелязва Световната банка.

Предвижда се Индия да се сблъска със сериозен воден проблем до 2050 година, като се твърди, че 30 града ще попаднат във високорискови райони.

Превод: GlasNews.bg

| Madhya Pradesh: People in Dindori`s Ghusiya village risk their lives to fetch water from an almost dry well
— ANI MP/CG/Rajasthan (@ANI_MP_CG_RJ)
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР