Писнало ли ви е да ви казват какво да ядете,

...
Писнало ли ви е да ви казват какво да ядете,
Коментари Харесай

10-те най-полезни вредни неща

Писнало ли ви е да ви споделят какво да ядете, да пиете, да вършиме, кое било нездравословно за вас и впрочем?

Е, значи през днешния ден е щастливият ви ден! Представяме ви лист от 10-те неща, за които се твърди, че са нездравословни, само че които в действителност имат и свои здравословни страни.

10. Сладолед

Сладоледът е храна с невисок гликемичен показател. Това значи, че захарта в него се освобождава по-бавно от тази в други храни и това ни кара да се усещаме сити по-дълго време. Поради тази причина е и доста по-малко евентуално да се натъпчете до спукване с още нещо откакто към този момент сте хапнали сладолед. Освен това, 75 грама сладолед съдържат малко над 100 калории, до момента в който парче чийзкейк има към 500. Сладоледът се прави главно от мляко, а то съдържа извънредно хранителни съставки и витамини. Чаша мляко съдържа до 30% от целесъобразната дневна доза от тези субстанции. А изследванията демонстрират, че потреблението на мляко понижава риска от високо кръвно, сърдечни заболявания и някои типове рак.
Любопитно: още в пети век преди новата едра античните гърци са продавали по атинските пазари фунийки със сняг, разбъркан с плодове и мед.

9. Мръсотия

Изхвърлете гумените си ръкавици – мръсотията е още веднъж на мода! Помните ли по какъв начин едно време децата си играеха в прахта и калта на двора, храната се сервираше с ръце, а сламките не идваха опаковани в хартия? Сега се оказва, че всичко това било по-здравословно от нашата съвременна яловост. Излагането от ранна детска възраст на бактерии, вируси и паразити доста ускорява имунната ни система и това оказва помощ доста по-рядко да се разболяваме, когато по-нататък фактически влезем в контакт с разнообразни инсекти, откриха учените. Проучванията да вземем за пример демонстрират, че децата, живеещи с куче в къщи, доста по-рядко страдат от алергии, а непрекъснатото другарство с други хора и животни понижава риска от левкемия с 30%. Трудно е да се отрекат сходни статистики – тъй че изхвърляйте анти-бактериалните кърпи и кажете здравей на мръсотията.
Любопитно:  в човешкото тяло има 10 пъти повече клетъчни бактерии, в сравнение с човешки кафези. И множеството от тях са напълно безобидни.

8. Стрес

Стресът е приет за универсално зло. Дотолкова, че има хора, които даже са осъждали компании за напрежението на работното си място. Но стресът в дребни дози в действителност е потребен. В дребни дози стресът укрепва имунната ни система. В първия стадий на напрежението тялото ни създава кортизол – хормон, който се бори със напрежението, само че има доста потребно влияние върху организма ни.
Любопитно: терминът “стрес ” не е бил прочут до 50-те години на предишния век.

7. Кофеин

Освен че кафето е вкусно, то е приблизително мощен стимулант с огромно приложение в медицината. Кофеинът разхлабва мускулите, което е изключително значимо за болните от бронхиална астма, защото облекчава страданията им. Кофеинът освобождава в кръвта и избрани мастни киселини, които са положително гориво за мускулите. Оказва се, че единственият сериозен непряк резултат на кофеина е леката загуба на килограми – което може да е проблем единствено в случай че сте анорексични. Кофеинът би трябвало да бъде избягван единствено от хора с проблеми при задържането на фекалиите, тъй като разхлабва аналните и сфинктерните мускули.
Любопитно: кофеинът е токсичен за някои животни, като да вземем за пример кучета, коне и папагали. Върху паяци обаче има доста по-силен резултат в сравнение с върху хората.

6. Червено вино

Червеното вино съдържа субстанции, наречени полифеноли, които са извънредно потребни за здравето. Те понижават риска от сърдечни заболявания и рак. Виното има и  отлични анти-бактериални свойства, изключително против стрептококи (които най-често се откриват в устата), което оказва помощ за намаляването на разнообразни инфекции. Някои типове виновност имат спомагателни здравословни резултати. Каберне Совиньон да вземем за пример понижава риска от заболяването на Алцхаймер. Освен всичко това виното е цялостно с антиоксиданти, които са извънредно потребни за здравето ни. Най-полезни са виновността от Южна Франция и от италианския район Сардиния.
Любопитно: виното се появява първо на територията на Израел, Грузия и Иран някъде към 6000 години преди новата епоха.

5. Шоколад

Последните проучвания демонстрират, че шоколадът е нещо като панацея (лекува всичко). Като добавите страхотния му усет и това, че усъвършенства настроението, той се оказва нещо като универсално лекарство. Какаото в тъмния шоколад усъвършенства кръвоносната система, подтиква мозъка, предотвратява кашлица, диария и дори оказва помощ срещу рак. Също като кафето, шоколадът е рисков за доста животни. Проучване обаче потвърждава, че топящо се късче шоколад в устата покачва мозъчната интензивност и работата на сърцето повече в сравнение с една буйна целувка, а резултатът трае четири пъти по-дълго в сравнение с при целувката. Редовното ястие на дребни дози шоколад понижава холестерола и намалява шанса за инфаркт.
Любопитно: шоколадът в началото се употребява като напитка – някъде откъм 1100-1400 години преди новата епоха.

4. Канабис

Канабисът оказва помощ при 250 заболявания. Поради тази причина използването му за медицински цели е законна в редица западни страни. Kанабисът оказва помощ при артрит, астма, меланхолия, глаукома, както и като болкоуспокоително. Той е добър лек при запек. Полезен е при оправянето със страничните резултати, породени от лекуване на СПИН, рак и хепатит. Канабисът се употребява като лекарство към този момент повече от 3000 години! При това състояние е извънредно необичайно, че развъждането и използването му към момента са неразрешени в доста страни.
Любопитно: доказателства за потреблението на канабиса като опиат още преди 3000 години преди новата епоха има открити в Румъния.

3. Бира

Умерената консумация на бира понижава риска от главоболие, инсулт и мозъчна деменция. Бирената квас, от която се прави напитката, пък съдържа доста значими хранителни съставки, минерали, метали и витамини. Затова от време на време назовават бирата “течен самун ”. През 2005 година японско проучване пък откри, че нискоалкохолната бира може да съдържа субстанции със мощни анти-канцерогенни свойства. Въпреки известното разбиране, прословутото бирено коремче не се хваща от пиенето на доста бира, а от преяждане и липса на извършения.
Любопитно: бирата е една от най-старите питиета – вари се още от 6000-ата година преди новата епоха.

2. Пушене

Пушенето е нездравословно – само че никотинът има редица удивителни лечебни резултати, постоянно наричани “парадокси на пушенето ”. Пушачите да вземем за пример по-рядко имат потребност от преливане на кръв след сърдечна интервенция, рискът от рак на стомаха при тях е по-нисък, никотинът въздейства и при развиването на саркома на Капоши. Най-изненадващо е, че пушенето понижава появяването на алергична астма. Има и задоволително доказателства, че пушачите страдат доста по-рядко от Алцхаймер и Паркинсон. Никотинът сега се изследва и като допустимо лекарство при хиперекинетични разстройства с нарушение на вниманието и при шизофрения.
Любопитно: хората пушат тютюн към този момент най-малко 7000 години.

1. Порнография

Въпреки необятната битка с порнографията, в действителност са правени малко научни проучвания по тематиката. Засега наподобява, че мъжете и дамите, които гледат порно, имат по-добър полов живот, повече знания за секса и като цяло – по-добро качество на живота. Едно от проучванията изненадващо демонстрира, че колкото повече порно гледате, толкоз по-добър е резултатът. Голямо проучване в Австралия пък сподели, че съгласно множеството фамилни двойки порното се е отразило позитивно на брака им.
Любопитно: порнографията (и придвижването срещу порнографията), както ги разбираме през днешния ден, са понятия от времето на викторианската ера (19 век). Сексуалните изображения преди този момент не са били табу.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР