Писмо на Айнщайн продадено за 2,8 млн. долараПисмо на Алберт

...
Писмо на Айнщайн продадено за 2,8 млн. долараПисмо на Алберт
Коментари Харесай

Писмо на Айнщайн продадено за 2,8 млн. долара

Писмо на Айнщайн продадено за 2,8 млн. $
Писмо на Алберт Айнщайн /1879-1955 г./ до философа Ерик Гуткинд, отдадено на религиозни въпроси, беше продадено от аукционна къща „ Кристис “ за 2,892 милиона $. Първоначално писмото от две страници беше оценено на 1-1,5 милиона $.

Писмото е написано на немски език в Принстън на 3 януари 1954 година То е отговор на оповестената през 1952 година книга на Гуткинд „ Изборът на живота: древен апел към въстание “. В него Айнщайн излага най-подробно своите религиозни и метафизичен възгледи.

„ За мен думата Бог е артикул на човешката уязвимост, а Библията – алманах от уважавани, само че въпреки всичко задоволително примитивни митове “, се споделя в писмото. „ Никаква интерпретация, колкото и тънка да е тя, не може да промени моето мнение “, написа Айнщайн.

Алберт Айнщайн е един от създателите на актуалната теоретична физика, създател на над 300 научни работи. През 1905 година е основал теорията на относителността. През 1921 година е почетен с Нобелова премия по физика.

През 1933 година след идването на власт на нацистите в Германия Айнщайн емигрира в Съединени американски щати, а през 1939 година подписва писмо на група учени до президента Франклин Делано Рузвелт, в което предизвестява за заплахата нацистка Германия да се снабди с атомна бомба. След края на Втората международна война /1939-1945 г./ той е един от създателите на интернационалното придвижване на учените за мир. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР