Писмо до Министреството на образованието и Комисията за защита от

...
Писмо до Министреството на образованието и Комисията за защита от
Коментари Харесай

Родители се оплакаха, че децата им със специални потребности са изключени от тържествата в детските градини

Писмо до Министреството на образованието и Комисията за отбрана от дискриминация, публикувано от блога и " Facebook " страницата " Мама нинджа ", споделя за случаи, в които майки на деца със специфични просветителни потребности са били помолени да не водят децата си на тържествата по случай 8 март предходната седмица, с цел да не скапват прекарването за останалите деца.

В мненията под обявата още десетки родители от разнообразни обитаеми места в страната по-късно се включват и споделят за сходни случаи на уединяване на децата им при разнообразни тържествени мотиви и мероприятия в детските градини. Децата им не са включени в квалифицираната стратегия със стихчета, песни и танци, тъй като имат да вземем за пример говорни или координационни проблеми, а неведнъж даже наличието им не е мечтано или родителите са предизвестени да са в подготвеност да ги изведат. Някои майки описват също, че са виждали по какъв начин децата им са отделени встрани от класа да вземем за пример когато се преподават уроци по национални танци или други действия, с цел да не забавят останалите.

От МОН потвърдиха, че е получено писмо във ведомството с цитати от родители в полемиката във " Facebook ". В него обаче нито се показват съответните детски градини, нито по кое време са се случили обстановките, за които описват родителите. " Приобщаващото обучение е твърда политика на МОН и не одобряваме сходно отношение. Очакваме съответни сигнали, които да проверим ", разясниха от ведомството за " Дневник ".

Авторът на сигнала и обявата, които извеждат казуса на вниманието на институциите, е Мария Пеева, известна в интернет като Мама нинджа. До нея са достигнали първо сигналите на майки, които са били отпратени от тържествата за Деня на дамата, а след разразилата се полемика в една професионална група за учители във " Facebook ", възмущението в сигнала й се концентрира и върху един съответен коментатор - учител по педагогика, който декларира, че не всички деца " стават за образоване ". За " Дневник " Пеева изясни, че не е належащо да се показват съответни детски градини, тъй като казусът е всеобщ, а той се корени точно в насажданото отношение към децата със специфични потребности у младите учители от преподаватели като жестоко изказалия се в групата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР