Писателят Хърбърт Уелс пише: В историята на света е имало

...
Писателят Хърбърт Уелс пише: В историята на света е имало
Коментари Харесай

Кой е бил Ашока Велики?

Писателят Хърбърт Уелс написа: „ В историята на света е имало хиляди крале и императори, които са били наричани „ ваше величество “, „ ваше превъзходителство “,  „ ваше благородие “ и по този начин нататък. Те блестят за къс миг и изчезват също толкоз бързо. Но Ашока свети и свети мощно като звезда, даже до ден-днешен “.

Ашока е първият император на Индия, който съумява да сплоти страната. Той е и първият индийски император, приел будизма и първият, който прави опити да трансформира правилата на будизма в част от държавната политика. Днес Ашока е считан за един от най-великите владетели на Индия.

Ашока (името му значи „ роден без болежка “) е роден през 304 година пр.н.е. Той е наследник на император Биндусара и е третият по ред император на империята на Маурите. Ашока имал по-малък брат и по-големи полубратя. Още от дете той демонстрира военните си заложби и огромните му братя стартират да се опасяват, че Ашока може да се качи на трона вместо тях.

Когато в провинция Такшашила се поражда протест, Биндусара взема решение, че Ашока е индивидът, който ще се оправи с въстанието най-добре и го изпраща на мястото. Когато новините за неговото идване се популяризират в Такшашила, борбите незабавно били спрени. Участниците в протеста даже посрещнали Ашока уместно. След тази негова победа, братята му почнали в действителност да се тормозят за бъдещите триумфи и благоприятни условия на брат си. Неговият максимален брат, принц Сусима, описвал Ашока като упорит и жаден за власт, и убедил татко си да изпрати Ашока на заточение в Калинга.

В Калинга Ашока се влюбва в локална жена, която се прехранвала с лов на риба. По-късно тя се трансформира в една от многото му съпруги. Изгнанието му обаче свършва, откакто поражда ново въстание – този път в друга провинция. Тогава Биндусара още веднъж взема решение да изпрати сина си Ашока. Този път обаче протестът не завършва единствено с неговото появяване, а се трансформира в жестока борба, в която Ашока е съществено ранен.

След борбата, за неговото възобновяване се грижат будистки свещеници и това е интервалът, в който Ашока за първи път научава за будизма. Там той се влюбва в една от дамите, които се грижат за него – Деви. По-късно тя също става негова брачна половинка.

Година след борбата, в която Ашока е тежко ранен, татко му, император Биндусара, се разболява тежко. За всички било ясно, че той ще почине и някой ще би трябвало да заеме неговото място на престола. Много скоро сред синовете му избухва война за това кой ще наследи трона. След серия от борби Ашока убива доста от братята си и става император на Индия през 274 година пр.н.е. През първите 8 години от ръководството си, той става прочут със своята свирепост и желанието му да разшири империята на Маурите. По това време той е именуван „ Chandashoka ”, което значи „ жестокият Ашока “.

По време на осмата година от ръководството на Ашока, неговата брачна половинка Деви ражда близнаци – принц  Махендра и принцеса Сангхамитра. Тогава той научава, че един от братята му се крие в Калинга. Ашока е засегнат от обстоятелството, че има място в страната, на което брат му е бил признат добре и даже укриван, по тази причина той стартира цялостна инвазия на провинцията. По време на тази борба са убити хиляди почтени хора и разрушени голям брой здания.

След борбата Ашока взема решение да огледа стореното от него. Мястото, на което в миналото е бил заточен, било превърнато в изгорени къщи, човешки тела и било съвсем напълно опустошено. Тогава той за първи път осъзнава директното въздействие на войната. Легендите гласят, че когато вижда породените от него опустошения, Ашока възкликва: „ Какво направих? “. През останалата част от живота си той не съумява да не помни ужаса, забелязан през този ден.

Съпругата му Деви също е покрусена от разрушенията. Тя напуща Ашока и в никакъв случай повече не се връща при него. Затова той взема решение да одобри будизма и да основе остатъка от ръководството си на правилата на тази вяра. Именно това е повратната точка в неговото ръководство. Ашока взема решение да освободи всички пандизчии и да върне имуществото им, което са изгубили при борбата.

След приемането на будизма, Ашока стартира създаване на будистки храмове в цялата страна и на безвъзмездни къщи за пасажери. Създава укази за отбрана на дивата природа и разпространява вегетарианството. Освен това, инициира построяването на образователни заведения, лечебни заведения и напоителни системи. Ашока подписва контракти за мир с доста от прилежащите кралства. Той изисква от народа да не прави принуждение и да бъде предан към всички непознати отзиви и религии по света. През този интервал Ашока получава своето ново название – „ Dharmashoka ”, което значи „ благочестивият Ашока “.

Ашока е император на Индия 40 години. 50 години след гибелта му империята на Маурите изчезва. Той има доста съпруги и наследници, само че множеството от тях са незнайни. След него обаче, остава будизмът, който се трансформира в съществена вяра в страната. Днес Дхармачакра (символът, представящ дхарма – учението към прояснение на Буда) е част от флага на Индия.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР