Пирамидата в Босна, т.нар. Пирамида на Слънцето, е сензационна мистификация

...
Пирамидата в Босна, т.нар. Пирамида на Слънцето, е сензационна мистификация
Коментари Харесай

Мистерията на пирамидата в Босна

Пирамидата в Босна, така наречен Пирамида на Слънцето, е сензационна мистификация или епохално археологическо изобретение. Според откривателя евентуално става въпрос не за 1 пирамида, а за цялостен комплекс. Наблизо са ситуирани също хълмове, наречени Пирамида на Луната и Пирамида на Дракона.

Американският инженер-геолог и археолог Семир Османагич (Semir Osmanagić) счита, че до градчето Високо, намиращо се във Федерация на Босна и Херцеговина, североизточно от столицата Сараево, е разкрил първата пирамида в Европа и най-голямата до момента в света. Градчето е правоприемник на селището край забележителния палат на босненсия крал Твърдко I Котроманич (1359-1391), намирал се на върха на хълма Височица (765,5 м), погубен безчовечен от турците при тяхното настъпление. Именно в това 600 год. необитавано нагорнище, още при първото си посещаване през април 2005 година Османагич разграничава очертанията на пирамида.

Новината за откритието се излъчва от Euronews, американската Ей Би Си и италианската RAI. През 2007 година балканският Индиана Джоунс кани египетски експерти по пирамидите на научна конференция. Египетските експерти не отхвърлят, че откритите структури не са с естествен генезис и че множеството евентуално са дело на човешка активност. Семир Османагич счита, че тези уреди са с хиляди години по-стари от египетските пирамиди.

Как се стига до откритието?

То е било пред очите на всички, само че пръв Османагич акцентира извънредно вярната за естествена форма геометрия на хълма до селището Високо. Правилната пирамидална форма още повече се откроява при наблюдаване от въздуха. Той допуска подобие сред пирамидите в Босна и китайската процедура на издигане на земни пирамиди, съществувала няколко века прочие Хр. (пирамидата над гробницата на първия император с фамозната Теракотена войска.

Той стартира работа през октомври 2005 година с теренни изследвания – обхождания, сондажни пробиви в хълма и изгребване на повърхностния пласт почвена маса на избрани сектори. Под пластове пръст са открити каменни, или както твърди Османагич, „ бетонни “ структури, които той дефинира като настилки с плочи, подпорни стени с блокове на суха фуга и от занемарен камък на земен разтвор или засипка. В структурата са разкопани тунели, а в близост са открити големи каменни кълба, множеството от които с доста вярна сферична форма, открити са и врязани в камъка разнообразни знаци.

Намереното е много по-примитивно от градежите в Египет или хилядолетия по-късните пирамиди в Централна Америка и, в случай че не е непонятен естествен каприз, по-скоро се приближава до мегалитната традиция в Европа или зикуратите в Месопотамия. Въпреки това така наречен от Османагич „ Пирамида на Слънцето “ е с внушителни размери – височина 220 м и страна на основата към 360 м. В размера й евентуално доминира земната маса, а не камъкът. Трудно е да се реши дали тази земна маса покрива напълно каменно оборудване или е насипвана и укрепвана с каменни подпорни стени и настилки по образувалите се тераси, или просто в древността действителен към този момент рид е бил обработен, като му е придадена пирамидална форма и върху него са изпълнени упоменатите строителни работи, както е постъпено със скалата, от която е издялан огромният Сфинкс в Гиза.

Паралел за първата теза намираме в огромната пирамида в Чолула, Мексико, където напълно каменната пирамида е засипана до височина 54 м с величествен слой пръст, образуващ основа със страна 440 м, което я прави пирамидата с максимален размер в света, а нищо неподозиращите испанци даже са построили върху този „ рид “ катедралата Virgen de los Remedios.

В България може да се направи паралел с подмогилните тракийски гробници и храмове.

Учените към момента не са се произнесли дефинитивно за откритието, нито за това коя европейска просвета го е основала. То мъчно се вписва в досегашните схващания за най-древната история на цивилизацията освен на Европа, само че изобщо на света. Това обаче не е спънка десетки хиляди туристи от целия свят да се стичат към Археологически парк „ Босненска пирамида на Слънцето “ във Високо.

Възможно ли е да се окаже, че освен едни от най-старите, абсолютно потвърдени следи на европейската просвета като първото обработено злато на континента, намерено във Варненския халколитен некропол и първите каменни постройки в Европа от неолитното населено място при Дуранкулашкото езеро, само че изобщо човешката цивилизация има най-старите си монументи не в Близкия или Далечния Изток, а точно в Европа – тук на Балканите?

Учените би трябвало да изследват, да обяснят откритото и да отговорят допустимо по-скоро на поставените въпроси. Някои от тях са скептични, че става дума за пирамида, други са на противоположното мнение. За българите е хубаво, че който няма опция или предпочитание да отиде до Централна Америка, Египет или Китай може просто да отскочи до Босна и да види с очите си какво в действителност е намерено в Археологически парк „ Босненска котловина на пирамидите “.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР