Пилотите, които трябва да пазят небето на България, де факто

...
Пилотите, които трябва да пазят небето на България, де факто
Коментари Харесай

Брожение сред бойните пилоти заради разкапаните МиГ-29

Пилотите, които би трябвало да пазят небето на България, де факто показват митинга си против следващото отсрочване на превъоръжаването на бойната ни авиация.

© Велко Ангелов Още по тематиката
МиГ-новен лупинг

Желанието на военния министър Каракачанов да " модернизира " руските изтребители МиГ-29 може да блокира миграцията към натовски самолети за неопределен срок
20 окт 2017
Пуканки за Кремъл

Процедурата по желание на изтребители
6 окт 2017
F-16 влиза назад в играта

След като Съединени американски щати са оферирали нови самолети, наддаването за изтребителите се връща най-малко с година обратно
29 сеп 2017
" Юрофайтъри " се включват в защитата на небето ни
21 юни 2017 Въпреки възбраната за стачки в армията, огромна част от водачите на изтребителите МиГ-29 са отказали да правят подготвителни полети, стана ясно по-рано през днешния ден. Като предлог те са употребявали регламентираното си право да не се качат в кабината на самолета, в случай че не се усещат в естествена психическа кондиция. Основното декларирано терзание е рискът от потреблението на все по-стария авиопарк от руски изтребители. Брожението измежду военните е сериозен проблем, защото въпросните офицери от Военновъздушни сили би трябвало да извършват не просто защитата на въздушното пространство на страната ни, само че и задачи по опознаване и прихващане на неидентифицирани самолети в границите на интегрираната система за противовъздушна защита на НАТО.

По този метод бойните водачи де факто показват митинга си против следващото отсрочване на превъоръжаването на бойната ни авиация, откакто планът за придобиване на нов вид натовски изтребител бе върнат няколко стъпки обратно и евентуалните държави-контрагенти още веднъж би трябвало да изпращат свои обвързващи предложения. През последните няколко седмици военният министър неведнъж разгласи, че замисля дали да не изиска и рационализация на МиГ-овете, която на процедура би погълнало огромна част от парите за Военновъздушни сили и би заплашило сполучливото осъществяване на миграцията към натовски изтребители. Премиерът Борисов пък изрази мнение, че пехотата би трябвало да бъде приоритизирана за сметка на Военновъздушни сили, защото е " царицата на багра ".

" Част от водачите в Граф Игнатиево са показали нерешителност за осъществяване на полети, обвързвана на първо място с незадоволителна подготовка и летателни часове. Полетите не са спрени ", удостовери през днешния ден и зам.-военният министър Атанас Запрянов след съвещанието на Министерски съвет. На процедура всички подготвителни полети с МиГ-29 са замразени и се поддържа само дежурната двойка изтребители, която може да бъде вдигана по паника при положение на засечен извършител в небето ни. Сигурността на въздушното ни пространство също по този начин е двойно подсигурена, защото с изключение на българските Военновъздушни сили, над страната ни патрулират и четири италиански изтребителя Eurofighter Typhoon по линия на взаимния " ер полисинг " в границите на НАТО.

" Не знам кой е споделил, че няма да има нов изтребител - ще има, може би някой напълно изкуствено основава тази обстановка ", разяснява по-късно през днешния ден военния министър Каракачанов. Въпреки това той още веднъж акцентира, че упоритостта му първо да се извърши освен ремонт, само че и рационализация на в този момент употребяваните близо 30-годишни руски изтребители. В плана за придобиване на нови бойни самолети обаче написа, че " разноските за обезпечаване на виталния цикъл на самолетите МиГ-29 (16 броя) до 2029/2030 година... възлизат на 1.658 милиарда лева ". На процедура това е повече, в сравнение с целево се отпускат за нов вид натовски изтребители (1.5 милиарда лева.) и което и да е политическо болшинство надали ще склонно да удвои така и така колосалната сума за превъоръжаване на Военновъздушни сили.

Конкретното неодобрение на бойните водачи в база " Граф Игнатиево " евентуално е предизвикано и от настоящите проблеми с ремонта на МиГ-29, които станаха обществено притежание в края на предходната седмица по време на парламентарната комисия по защита. Тогава се разбра, че поръчаните в изискванията на цялостна непрозрчаност 10 мотора за руските изтребители освен са поскъпнали от близо 23 млн. евро на 70 млн. лева, само че и са пристигнали с непълна документи, от която не се схваща какъв брой работни часа им остават. Поради тази причина военното министерство е отказало да ги одобри публично. Въпросните мотори за МиГ-29 бяха поръчани от Русия макар оръжейните наказания поради анексирането на Крим. Посредник при доставката им е частната компания " Авиостарт ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР