Пилонът, който ще е висок 111 м, и в Родопите,

...
Пилонът, който ще е висок 111 м, и в Родопите,
Коментари Харесай

Пилонът в местността "Рожен" не бил в защитена зона според екоинспекцията в Смолян

Пилонът, който ще е висок 111 м, и в Родопите, не попада предпазена територия. Мястото е на 900 м от нея и по тази причина градежът не нуждае от оценка за влияние върху околната среда (ОВОС). Това е отговорът на Министерството на околната среда и водите, което извърши инспекция след сигнал на " Сдружението за дивата природа " Балкани ".

В местността " Рожен " с тежка строителна техника бе изкопан голям трап (1000 куб.м), който към този момент е залят с бетон и това е фундаментът. На пилона ще бъде окачено националното знаме. " Ще качим силата на знамето ни на 111 метра височина, тъй че да се вижда от километри разстояние и да се усеща в цяла България. ", уверен е Симеон Караколев, шеф на фондация " Наследство в бъдещето " от Смолян, която е възложител на градежа.

Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ)-Смолян е направила инспекцията по сигнала на природозащитниците и е решила че " капиталовото предложение не попада в обсега на Приложения № 1 и № 2 на Закона за запазване на околната среда " и заради това не предстои на процедура по осъществяване на наложителна Оценка на въздействието върху околната среда.

Поземленият парцел, в който се изливат тонове бетон за " най-високия стълб на Балканския полуостров ", е в землището на село Соколовци. Мястото се намира на към 0,9 км по права линия на изток от предпазена околност " Рожен ". Експертите на РИОСВ-Смолян са открили, че градежът не попада и в рамките на предпазени зони по смисъла на Закона за биологичното многообразие, защото най-близко разположената предпазена зона BG0001030 " Родопи Западни ", отстои на към 4,58 км.

За реализацията на градежа на пилона в местността " Рожен " са нужни разрешителни режими и съгласувателни мнения от Министерството на земеделието и храните и от община Смолян, прецизират от Министерство на околната среда и водите.

Пилонът би трябвало да е подготвен на 13 юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР