, пиксабейТри различни ръководни състава на Комисията за защита на

...
, пиксабейТри различни ръководни състава на Комисията за защита на
Коментари Харесай

Експерт алармира: Прецакват ви с цените и договорите с А1, Виваком и Теленор

, пиксабей

Три разнообразни управителни състава на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) с ръководители поредно във времето Димитър Маргаритов, Иван Френкев и актуалният Стоил Алипиев не са подхванали дейности за унищожаване на несправедливата спогодба при мобилните оператори за годишно индексиране на цените на услугите по настоящи контракти, без опция потребителят да се откаже без неустойки.

Това настояват от платформата " Ние, потребителите ".

Още при започване на 2023г. от " Ние, потребителите " са анализирали клаузата за индексирането на цените , обосновала е нейната неравноправност, сложила е казуса и обществено е поискала от КЗП да приложи компетенциите си за нейното редактиране или премахване от сдруженията, включително през сезиране на съда.

От платформата са подчертали и върху събитието, че практиката е и при трите телекома и по тази причина би трябвало да се намеси и Комисия за защита на конкуренцията.

Потребителската организация се обърна и към омбудсмана проф. Диана Ковачева, която възприе доводите и ги показа пред КЗП и други контролни органи.

Затова онлайн платформата „ Ние, потребителите “ поддържа настоятелните дейности на публичния бранител за решение на казуса и апел към министъра на стопанската система Никола Стоянов за преразглеждане на изпратеното до нея мнение на КЗП за липса на неравноправни клаузи и нелоялни търговски практики от страна на мобилните оператори в общите условия към договорите на сдруженията.

„ Договорите се подписват, с цел да подсигуряват сигурност и предвидимост за двете страни! В случая мобилният оператор се ангажира, че ще дава на своя клиент избрани услуги, на авансово конкретизирани цени за съответен интервал от време, а потребителят се обвързва с телекома за посочения интервал, с цел да може да получава въпросните услуги при контрактуваните цени. Но тук е оставена „ малка врата “, която разрешава на сдружението да увеличи в началото контрактуваната цена, без потребителят да може да има потребен ход “, разяснява още преди близо 4 месеца основателят на „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова.

Ако още през 2022 година – първата година, в която операторите взеха решение да приложат индексация, казусът беше прегледан експертно и тази уговорка беше оповестена за неравноправна, в този момент не бихме имали този потребителски проблем. Тогава, съзнателно или заради слаба експертиза, тогавашният ръководител Димитър Маргаритов, вместо да отстрани напълно неравноправната уговорка, се опитваше само да смегчи нейното отрицателно въздействие върху потребителите на мобилните услуги (вместо 5%, 3,3% увеличение).

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР