Пикът на българското европредседателство ще е през май. Тогава се

...
Пикът на българското европредседателство ще е през май. Тогава се
Коментари Харесай

class=eu2018bg>Пикът на председателството ще е през май, България получила високи оценки за работата досега

Пикът на българското европредседателство ще е през май. Тогава се чака едно от най-важните събития в границите на председателството - срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, която ще се организира на 17 май. Това разгласи министърът на председателството Лиляна Павлова, която регистрира свършеното досега и заключи какво следва до края на юни. 

Срещата е доста значима за нас. По нея работим интензивно още от преди да стартира председателството. Първо като тематика, тази тематика да залегне в дневния ред, тази тематика да пристигна, да се върне високо като приоритет на припозната значима тематика в общоевропейския дневен ред освен по време на българското председателство, само че и дълготрайно. За нас беше извънредно значимо да я създадем необратима след българското председателство, с цел да работим всички по нея, разяснява тя. 

Една от задачите на срещата е да се одобри декларация, с която водачите да реализират единодушие, че интеграцията на Западните Балкани минава през свързаността - транспортна, цифрова, енергийна, просветителна и културна съгласуваност в района. Заедно с това ще бъде начертан и проект за деяние за това по какъв начин да се реализира тази съгласуваност. 

Тази " Декларация от София " би трябвало да бъде съпроводена от проект за деяние, който да начертае коридорите и съответните стратегически транспортни инфраструктурни планове, по които ще се работи в идващите 10-15 години, с цел да може тази съгласуваност да бъде реалност, изясни тя.

Даваме си ясна сметка, че не можем да даваме подправени обещания на тези страни за бързо присъединение, само че би трябвало да им дадем вероятност и ясни послания и поддръжка за пътя напред и това може да стане точно посредством посланието за съгласуваност и сигурност, мир и непоклатимост в района, допълни министърът.

Лиляна Павлова разяснява въпросителните към срещата поради това, че част от страните не са признали Косово. 

Без да сме прекомерни оптимисти, имаме вяра, че в името на реализма и в името на по-доброто бъдеще на Европа най-после ще се откри оптималното решение за това срещата да се организира, тъй като тя е в изгода както за Западните Балкани, по този начин и за Европейски Съюз, добави Павлова.

Ден преди срещата на върха пък в София ще заседават водачите на страните членки. Срещата ще бъде във формат неофициална вечеря, на която ще бъдат разисквани редица настоящи тематики, само че акцентът ще е върху цифровата стопанска система. 

Павлова акцентира, че България е получила доста високи оценки за първите три месеца от председателството. По думите ѝ за това време са извършени доста значими съвещания и срещи. 

В София, Брюксел и Страсбург са извършени над 1000 съвещания, 22 съвета на министрите. В календара на София са планувани 320 събития, като 100 от тях към този момент са извършени. Вече са факт и три от срещите от парламентарното измерение. 

Сред триумфите на председателството Павлова уточни още провеждането на 64 триалога, които са най-голямото предизвикателство на едно председателство, както и приемането на редица значими наставления, измежду които директивата за мониторинга на въглеродните излъчвания на тежкотоварните транспортни средства и директивата за енергийната успеваемост на постройките.

Сред триумфите на българското председателство по думите ѝ е и предварителното приемане на регламента за географското блокиране, единодушие по който е реализирано по време на естонското председателство. 

Благодарение на това, че успяхме месец предварително регламентът за географското блокиране да влезе в действие, в онлайн извършването на покупки към този момент няма да бъдем дискриминирани, изясни Лиляна Павлова. 

Прието е и решението за наложителен автоматизиран продан сред данъчните служби на страните членки на Европейски Съюз при трансграничните договорености за обявяване в данъчното облагане, като задачата е да се заобикалят измами с Данък добавена стойност и укриване на Данък добавена стойност. 

Какво следва

Оттук нататък също следва динамична работа. Една от най-важните тематики, по която са работили към този момент четири ръководи, е регламентът " Дъблин ", който визира отбраната на външните граници и подобряването на системата за убежища.

Според Павлова в границите на нашето председателство е реализиран забележителен триумф, като нашето председателство е предложило нов метод за промяната на общата европейска система за убежища. Министърът изрази вяра, че в края на юни водачите на страните членки ще съумеят да реализират консенсус по тематиката. 

Тя посочи, че препоръчаната нова философия визира усилване на граничния надзор на външните граници, по-добър разбор на вход, с цел да се реши на момента дали мигрантите да бъдат върнати в страните на генезис, както и повече вложения в страните на генезис, с цел да се понижи бежанския поток. 

" Надявам се да се реализира политическият консенсус и да остане приемането на самото законодателство и тези седем законодателни акта ", подчерта тя. 

Друга значима тематика, която следва, е многогодишната финансова рамка, чието разискване ще стартира по време на българското председателство. Проектът за нея се чака на 2 май, като са планувани редица срещи за кохезионната политика, селскостопанската политика и обособения бюджет за обединен дигитален пазар. 

Предстои и работа по огромния пакет за единния дигитален пазар, като едно от най-големите провокации е приемането на наставления за отбрана на персоналните данни, изключително на фона на обстановката с Facebook, киберсигурността, цифровия дигитален пазар и други, изясни Павлова. 

На дневен ред в идващите месеци ще е и тематиката за енергийния съюз, който включва осем досиета. По думите на Павлова в границите на българското председателство може да приключат договарянията по три от тях, а по останалите да се реализира прогрес. 

Друга значима тематика е така наречен авто пакет, който е обвързван с правата на превозвачите и на водачите. Сред обсъжданите въпроси са къде и какъв брой отмора да имат водачите, какви да са пътните листове, като дебатът е тежък, тъй като по тематиката има безусловно разнообразни отзиви в страните членки, сподели Павлова и добави, че ролята на България е да отбрани националния интерес на българските превозвачи, само че и да търси уравновесено решение по въпроса сред всички. 

Според министъра по време на председателството може да стартира да действа и новата европейска работа на единния европейски прокурор. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР