Пик в потреблението на ток в жегите, задават се солени

...
Пик в потреблението на ток в жегите, задават се солени
Коментари Харесай

Солени сметки за ток заради повишеното потребление в жегите

Пик в потреблението на ток в жегите, задават се солени сметки. В същото време от на следващия ден вечер се чака внезапна смяна във времето с стихии и градушки.

Потреблението на ток пораства в топлото време в цялата страна, само че даже и в пиковите часове това лято не е маркиран връх.

Според данните на Електроенергийния систематичен оператор най-голямо натоварване от началото на седмицата е имало в понеделник, в ранния следобяд – тогава надвишава 5000 мегавата.

Днес от данните, систематизирани досега, най-голяма е била потреблението към 10 ч. сутринта.

Летен връх в потреблението на ток обаче е регистриран преди 2 години – на 30 юли.

Можем ли да спестим от сметките за ток в горещините?

В Сандански, където постоянно термометърът отбелязва 40 градуса през лятото, за някои единственото избавление е климатикът.

Всички, които употребяват интензивно климатиците през лятото, неизбежно ще го усетят в сметките си. Все отново от електроразпределителното сдружение в Западна България успокояват:

„ Като цяло нямаме данни, че сметките и потреблението ще се усилят прекалено много – товарът на мрежата се е нараснал единствено с 6% в границите на две седмици”, съобщи Тодор Матев – шеф " Продажби на дребно " в ЧЕЗ.

--> В жегите може да се опитаме да пестим. Пуснатите щори денем, уредите с по-висок енергиен клас и по-честото топене на хладилника могат да оказват помощ да понижим сметките за ток.

Ако изключим фурната 10 минути преди края на времето за печене, може да спестим до 20% от сумата, която плащаме за нейната работа.

Изключването на уреди от контакта, когато не ги употребяваме, може да смъкна сметките с до 5 на 100.

Същевременно следва основна смяна на времето. След продължителния интервал с изключителни горещини, идва захлаждане, което ще бъде с превалявания, тук-там обилни, мощен вятър и гръмотевични стихии. Има заплаха и от градушки.

Тези процеси към този момент са факт в централните региони на Европа и даже към този момент в северозападните елементи от Балканите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР