Пиесата Цветята“ на Теодора Иванова-Додо е големият победител в шестото

...
Пиесата Цветята“ на Теодора Иванова-Додо е големият победител в шестото
Коментари Харесай

Теодора Иванова-Додо е победител в конкурса за пиеса на театър „София“

Пиесата „ Цветята “ на Теодора Иванова-Додо е огромният победител в шестото издание на състезанието за написване на модерна българска пиеса на спектакъл „ София “. Наградата е две хиляди лв. и слагане на текста на сцена. Това ще стане напълно скоро. 

Директорът на спектакъл „ София “ Ириней Константинов разгласи огромния победител и отличените пиеси в шестия очевиден конкурс за написване на модерна българска пиеса. Сред 43 кандидата „ Цветята “ на Теодора Иванова-Додо е безспорният любимец на комисията с ръководител самия Ириней Константинов и членове Анелия Янева - театровед и сценичен критик, проф. Маргарита Младенова - сценичен режисьор, учител в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " и проф. Георги Каприев от Софийския университет, който е и сценичен критик. Авторката на спечелилата пиеса ще получи 2000 лв. премия, а работата по слагането на пиесата стартира незабавно на камерната сцена, като желанието е премиерата да бъде през юни. 

" Театър " София " има такава традиция, където е невероятно да не бъде изработен подобен конкурс. Това е театърът с най-хубавите драматурзи, най-хубавите създатели на пиеси, едни от най-хубавите български поети . Удоволствие беше да влезеш в някогашния клуб на спектакъл " София " и да видиш на масата в центъра по какъв начин седят хора, пред които единствено изпитваш предпочитание да се поклониш с цялото почитание. Това бяха Иван Радоев, Стефан Цанев, Константин Илиев, Кольо Георгиев, тогавашен шеф на театъра, Първан Стефанов и за мен беше вътрешна нужда да провеждам конкурс на името на спектакъл " София ".

Проф. Маргарита Младенова, режисьор и член на журито разяснява, че не всеки разговор е пиеса, както и не всяка чертичка върху листа е картина.

„ Много е хубаво, че толкоз хора държат на театъра през драматургията и се пробват да пишат пиеси. Голяма част от тези 43 текста имат забавни хрумвания, бяха писани от хора с въображение, има жив разговор, дори облици . Това, което съгласно мен е проблем на младата драматургия, е неумението да замисли драматургична обстановка, която да притиска вътре облиците, да разкриват своите планове, своите претекстове и това да бъде акция “.

Анелия Янева, театровед и също член на журито, съобщи:

" За мен най-голямото достолепие на този конкурс е, че основава среда за развиване на българска драматургия , без значение кои са финалистите и какъв брой са финалистите. Автори имат тласък да пишат за български спектакъл, което по никакъв начин не е за занемаряване и подценяване “.

Според четвъртия член на журито - проф. Георги Каприев, положителната вест е, че пиесите са 43.

„ Помня, че когато 2004 година започва състезанието на „ Аскеер “ за драматургия, само че той е за поставяни пиеси, ние имахме 9 пиеси първата година. Българската драматургия беше отритната, подценявана, минаха години. Ние имаме същински интерес към драматургията, това е доста добра вест за пишещите хора в България ".

Пиесата на Теодора Иванова-Додо „ Цветята “ ще влезе в алманах, дружно с още четири текста от състезанието - „ Срещата “ на Яна Добрева, „ Бягай! “ на Ангел Калев, „ Домино “ на Теодора Георгиева и „ Езикът отпътува “ на Галя Константинова. От спектакъл „ София “ оповестиха, че ще има и седмо издание на състезанието за модерна българска пиеса, който следва да се организира след 2 години.
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР