Пиенето на кафе във Виена не е просто начин да

...
Пиенето на кафе във Виена не е просто начин да
Коментари Харесай

Традициите в пиенето на кафе във Виена

Пиенето на кафе във Виена не е просто метод да се събудиш по-бързо, а традиция, която трансформира потреблението на тази напитка в прелестен обред. В австрийската столица пиенето на кафе от доста епохи е основа на обществени контакти.

Виена постоянно е на върха във връзка с качеството на живот в градовете. Точно в този град пиенето на кафе още от 1683 година е станало част от културата на жителите на столицата.

Затова виенската кафе просвета бе оценена от ЮНЕСКО и през 2011 година тя бе приета за австрийско нематериално културно завещание.

През 1683 година, когато Виена е била обсадена от турски войски, австрийците са съумели да отхвърлен нападателите си. Когато те напуснали града, оставили след себе си чували, които били цялостни със зърна прясно кафе.

Виенчани незабавно основали традиция да се пие кафе, която трансформирали в изтънчен обред. Така се появяват доста кафенета, които стават центрове за връзка сред представители на литературния и художествения хайлайф на града. Много от кафенетата, зародили по това време, към момента са запазили достоверния си тип.

 кафе

Когато пиете кафе във Виена, чувството е все едно се намирате в личния си дом, където може да се почувствате умерено и уютно. Вместо да се изпие кафето небрежно, във Виена то се пие постепенно и насладата от него трае по-дълго.

Напълно обикновено е във виенско кафене клиент да поръча едно кафе и да прекара целия си ден пред него, до момента в който в същото време работи на преносимия компютър си или се среща с другари. Навремето тъкмо по този начин са постъпвали известни художници, философи и държавни водачи.

Сред постоянните гости на кафенетата във Виена са били художниците Густав Климт и Егон Шиле, психологът Зигмунд Фройд и доста други фамозни хора. Някои писатели даже пишели огромни елементи от творбите си, до момента в който пред тях изстивало кафето им.

Пиенето на кафе във Виена е незабравимо прекарване - келнерите са с костюми и папионки, а кафето се сервира на поднос от сребро.

Заедно с кафето се сервира чаша вода и късче шоколад. Виенското кафе не е единствено един тип, съществуват разнообразни вариации като " капуцинер ", " меланж ", " клайнер шварцер " и други.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР