Phrynosoma cornutum (Тескаски рогат гущер) Тексаският рогат гущер изглежда заплашително.

...
Phrynosoma cornutum (Тескаски рогат гущер) Тексаският рогат гущер изглежда заплашително.
Коментари Харесай

7 необичайни защитни механизми у някои животни

Phrynosoma cornutum (Тескаски рогат гущер)

Тексаският рогат гущер наподобява заплашително. Той е кафяв и има съвършена маскировка. Ако острите му шипове и рога не изплашат задоволително нападателите му, той изпуска бликам кръв от очите си. Кръвта съдържа химикали, настоящи като предизвестие за хищниците. Но това извънредно оръжие има своята цена – гущерът може да изпусне 1/3 от кръвта си, което е към 2% от цялата му телесна маса.

Космата жаба

Запознайте се с косматата жаба, която макар външния си тип и необикновеното си име, по никакъв начин не е космата. По време на размножителния си интервал мъжките жаби развиват тънки линии по тялото си, които наподобяват на косми. Те оказват помощ на животното да приема по-голямо количество О2. Удивителната дарба на косматата жаба обаче, е друга. Когато е застрашена, тя чупи личните си кости и ги прокарва през кожата си, с цел да се оформят като остри нокти, с които да се отбрани от нападатели.

Испански ребрест тритон

Когато бива нападнат, испанският ребрест тритон реалокира ребрата си под ъгъл и ги избутва през опънатата си кожа. Върху тялото му се получава нещо като редица шипове.

Термити

Когато са под опасност, тези термити, населяващи горите на Френска Гвиана, изпращат по-възрастните от тях на самоубийствена задача, за да бъде предпазена колонията. Възрастните, които към този момент не са толкоз потребни, както в миналото, са оборудвани с „ избухливи раници “, които през целия им живот се изпълват с токсични химикали, създавани от жлезите в корема им. Те основават течност, която експлодира върху враговете им, сковава ги и убива както тях, по този начин и термита по едно и също време.

Пиявицоустни миксини

Пиявицоустните миксини са морски животни с тяло на змиорка и имат способността да покриват със слуз своите врагове. Когато са застрашени, те изпускат през порите си слуз, която щом се смеси с водата, се трансформира в желатинова субстанция, с която нападателят може да бъде уловен или задушен.

Морска краставица

Мнозина считат морските краставици за скучни същества, само че когато стане дума за оцеляване, нещата стават в действителност забавни. Морските краставици могат да изхвърлят вътрешни органи, които са лепкави и в множеството случаи съдържат токсични химикали, които могат да убият техните нападатели.

Опосум

Защитната реакция на опосумите е да се преструват на умрели. Когато са застрашени, тези животни изпадат в коматозно положение, което може да продължи няколко часа – задоволително дълго, с цел да убедят всеки див звяр, че към този момент са мъртви. Страхът у опосума кара тялото му да излъчва миризма на гниещо тяло по време на тази защитна реакция.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР