Петте щъркелови яйца на загиналата двойка щъркели от пловдивското село

...
Петте щъркелови яйца на загиналата двойка щъркели от пловдивското село
Коментари Харесай

Излюпиха се малките на загиналата двойка щъркели в Трилистни...

Петте щъркелови яйца на починалата двойка щъркели от пловдивското село Трилистник се излюпиха. Това се случи благодарение на развъдник и под грижите на лекарите и чиновниците на Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора. Тази нощ на бял свят се появило и последното пето щъркелче. Всички имат късмет да оцелеят, те са с обикновено тегло и наддават. Малките ще останат най-малко 14 дни в инкубатора, който ги топли.



Служителите в центъра хранят всяко едно от дребните с пинсети. След като отраснат, те ще бъдат сложени в гнездата на приемна двойка щъркели. В момента се оглеждат мътещи двойки от Белозем, където има камери, с цел да се избере подобаваща двойка и наблюдава дали тя ще одобри обикновено дребните и ще ги отгледа. Целта е щъркелчетата да бъдат върнати към естествената им среда допустимо най-скоро, с цел да отраснат в нея.



Тези дни се чака да се излюпят и дребните на двойката щъркели Ростислав и Снежи от село Ярлово. Едно от щъркелчетата към този момент е напукало черупката на яйцето и през днешния ден се чака да се появи на бял свят. Още три яйца бяха прибрани от гнездото на двойката, откакто бащата Ростислав бе открит мъртъв до гнездото. За майката Снежи природозащитниците имат добра вест. Тя си е намерила нов сътрудник и се чака с него да основат ново люпило, описаха осведомени.

През миналите 10 дни на месец май, екипът на Спасителния център на Зелени Балкани е получил, общо, 4 сигнала за умрели щъркели от мътещи двойки.



На три от сигналите, в селата Трилистник, Ярлово и Белозем, след съгласуваност с Регионална инспекция за опазване на околната среда и представители на локалната власт, от Зелени Балкани и Спасителния център са се отзовали на място и прибрали изоставените яйца в инкубатора на Спасителния център - общо 10 на брой.

Снимки Зелени Балкани
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР