Петстотингодишен таен код, използван в писма между един от най-прочутите

...
Петстотингодишен таен код, използван в писма между един от най-прочутите
Коментари Харесай

Испания дешифрира кралски таен код на 500 години

Петстотингодишен скришен код, употребен в писма сред един от най-прочутите испански монарси и боен пълководец, бе дешифриран, заяви Би Би Си.

Посланията на Фернандо II Католика, в които се употребяват над 200 специфични признака, от епохи изтезаваха историците. Но най-сетне испанската разследваща организация съумя да ги разгадае.

Кралят стои зад последното отвоюване на испански територии от маврите ( така наречен Реконкиста) през 1492 година и зад пътуванията на Колумб до Америка.

Писмата сред Фернандо II и Гонсало де Кордоба включват указания за тактиката във военната акция в Италия при започване на XVI век. Те са писани на скришен код, с цел да не бъдат разбрани, в случай че инцидентно попаднат в ръцете на влага.

Писмата са изложени в Музея на испанската войска в Толедо, като на експерти в разузнаването лишило половин години, с цел да дешифрират 4 от тях, някои от които били с дължина над 20 страници.

Темите в тях варирали от детайлно разполагане на войските до мъмрене на военачалника, че не се съветва с краля преди да предприеме дипломатически ходове.

В началото на XVI век отнемало към 15 дни за идване на писмата от резиденциите на краля до Югоизточна Италия, където бил основан командирът.

Крал Фернандо II и Гонсало де Кордоба употребявали комплицирана шифровъчна система, която включвала 88 признака и 237 комбинирани букви. За всяка писмен знак имало сред две и 6 фигурни характерности като триъгълници или номера. За да станат нещата още по-сложни, знаците в писмата били писани без шпации сред думите и фразите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР