Петролните запаси на страните, които членуват в Международната агенция по

...
Петролните запаси на страните, които членуват в Международната агенция по
Коментари Харесай

Страните от МАЕ разполагат с достатъчно петролни запаси, ако се наложи да се намесят на пазара

Петролните ресурси на страните, които членуват в Международната организация по силата (МАЕ), сега са задоволителни, в случай че се наложи те да се намесят на интернационалните пазари, с цел да стабилизират цените на черното злато. Това разгласи през днешния ден формален представител на МАЕ, представен от Ройтерс.  

Цените на петрола се покачиха, откакто на 7 октомври " Хамас " извърши набези против Израел, при които деятели на палестинската ислямистка формация убиха повече от 1400 души и взеха над 200 заложници. Това сътвори един от най-сериозните геополитически опасности за положението на петролните пазари след началото на съветската военна инвазия в Украйна, показва Ройтерс. 

Страните, които членуват в МАЕ, през предходната година два пъти пуснаха на пазара количества (182,7 милиона барела) от своите петролни запаси, с цел да стабилизират цените, които се покачиха след нахлуването на Русия в Украйна. 

" Не мисля, че сега се постанова да бъде направено нещо сходно. Ние обаче продължаваме да следим обстановката (на петролните пазари - бел. ред.) ", показва пред Ройтерс в Сингапур Кейсуке Садамори, който дава отговор за енергийните пазари и за сигурността на доставките към МАЕ. 

Международната организация изисква от страните, които членуват в нея, да поддържат ресурси от нефт, които се равняват най-малко на количествата, които се натрупват при чист импорт на черно злато в продължение на 90 дни. Държавите би трябвало да са подготвени да се намесят с групови доставки на петролните пазари, в случай че се наложи, съобщи Българска телеграфна агенция.

В момента общите стратегически петролни аварийни на страните от МАЕ възлизат на към 1,2 милиарда барела нефт. 

Същевременно основаната в Париж организация разгласява през днешния ден своя годишен отчет за международните енергийни вероятности.

В него се отбелязва, че " от позиция на енергийните доставки светът ще се промени доста до края на десетилетието ".

" Феноменалното развиване на технологиите, свързани с чистата сила, като построяването на слънчеви и вятърни паркове, всеобщото произвеждане на електрически коли и термопомпи, трансформира методите, по които ние зареждаме с сила всичко - от заводи и транспортни средства до отоплителни системи и домашен електроуреди ", се показва в отчета на МАЕ. 

" Чистата " сила ще се употребява доста повече през 2030 година Тогава по пътищата ще се движат 10 пъти повече електрически коли в съпоставяне със в този момент, предвижда интернационалната организация. 

Делът на възобновимите източници се чака да се усили до съвсем 50 на 100 от енергийния микс при към 30 на 100 сега, показва МАЕ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР