Петролните фючърси се търгува близо до 3-месечните върхове, достигнати по

...
Петролните фючърси се търгува близо до 3-месечните върхове, достигнати по
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва с 4%

Петролните фючърси се търгува покрай 3-месечните върхове, достигнати по време на търговията в понеделник, продължавайки да намират поддръжка от вероятността за по-затегнати световни доставки и по-силно търсене от страна на Китай, съобщи БНР.

Пазарът на нефт остава подсилен от съкращенията на добива от страна на " ОПЕК + ", като групата алармира за подготвеност да предприеме спомагателни ограничения, в случай че е належащо.

Що се отнася до търсенето, Китай даде обещание да ускори политическата поддръжка за закъсалата си стопанска система с акцент върху стимулирането на вътрешното търсене и подпомагането на боледуващия си заможен пазар.

Търговият във вторник обаче е много внимателна преди решаващите решения за лихвените проценти както на Федералния запас на Съединени американски щати в сряда, по този начин и на Европейската централна банка в четвъртък. Пазарните упования са, че и двете водещи централни банки ще покачат лихвените си проценти с по 25 базисни пункта, макар че внезапно понижават упованията за по-нататъшно стягане на паричната политика тази година заради отслабването на инфлационния напън.

Към 15.15 часа българско време фючърсите на нефт Брент се търгуват към 82,80 $ за барел - покрай снощните равнища на затваряне, откакто в понеделник нарастнаха над 83 $ за барел за пръв път от 19-и април тази година.

Фючърсите на американския лек недопечен нефт пък се котират към 78,60 $ за барел - малко под 3-месечния вчерашен връх от 79,28 $ за барел.

В рамките на последните четири дни на търговия петролните фючърси нарастнаха с към 4%.

Междувременно газовите фючърси в Европа нараства във вторник с близо 4% към 31,80 евро за мегаватчас (MWh), отскачайки от 6-седмичното към 25 евро от 17-и юли, защото интензивната гореща вълна на остарелия континент поддържа по-голямото търсене, до момента в който по-слабите ветрове усилиха зависимостта от потреблението на газ за произвеждане на електрическа енергия.

Днешното повишаване на синьото гориво е обвързвано и с опасения по отношение на повече вероятни краткотрайни прекъсвания на съществена норвежка газова инфраструктура и дребния брой планувани пристигания на полутечен природен газ (LNG) на терминалите.

Въпреки всички това, ценовото възобновяване след достигането на 1-ви юни на двегодишно дъно към 23 евро за мегаватчас  е лимитирано на фона на постоянни равнища на ресурси, като газовите складове в Европейски Съюз са цялостни на 82,5%. Поради това се чака районът да бъде на път да реализира задачата за предпазване от 90% до 1-ви ноември.

Междувременно последният тримесечен отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ)  допуска, че търсенето на газ в Европа ще спадне със 7% тази година до 489 милиарда кубични метра.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР