Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата на

...
Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата на
Коментари Харесай

Гърция непреклонна: Не пуска Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори желанието си да осуети кандидатурата на Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз, оповестява " Ройтерс ".

До това решение се стигна, откакто новоизбраният президент на РСМ назова страната " Македония ", подновявайки разногласието с Атина за името.

Гордана Силяновска-Давкова - която получи поддръжката на възраждаща се националистическа партия при гласуването предходната седмица - загатна предходното име на Македония по време на встъпването си в служба в неделя. По този метод тя наруши съглашението сред Атина и Скопие, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации. 

Двете страни се договориха дребният балкански комшия на Гърция да се назовава " Северна Македония " след дълги и противоречиви договаряния през 2018 година, а освен " Македония ", което съгласно Атина допуска териториални искания към гръцка област със същото име.

Съгласно това съглашение гръцкият парламент трябваше да утвърди три меморандума, които включват ускорение на процесите за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, само че Атина изчаква да види дали нейният комшия извършва напълно изискванията на съглашението.

" Няма да ратифицираме меморандумите, в случай че не сме безусловно уверени, че другата страна съблюдава всички разпореждания на съглашението ", акцентира гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.

Предполагаше се, че така наречен Преспанско съглашение е поставило завършек на 27-годишния спор сред Атина и Скопие и е проправило пътя на Северна Македония да се причисли към НАТО.

Тогава Гърция съобщи, че ще поддържа и кандидатурата на съседа си за присъединение към Европейски Съюз.

Изглежда на Скопие не му стига блокадата от България и влезе в борба с Гърция, която до този миг, въпреки и резервирано, поддържаше започването на договаряния всъщност за еврочленство.

Припомняме, че съглашението с България също е измежду проблематичните тематики за спечелилия в изборите ВМРО-ДПМНЕ.

" Ще се заемем със дилемите си тук и ще чакаме, ще чакаме някой рационален ( в София - бел.ред.), с който да беседваме. Аз не виждам от какво е отстъпила България. Двустранен контракт да бъде част от преговорна рамка с Европейски Съюз е казус. Добросъседските връзки са нещо друго и се дефинират от интернационалните критерии ".

Това бяха част от главните послания на водача на победилата на изборите в Скопие партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той даде изявление пред македонската телевизия " Канал 5 "

Мицкоски разяснява и позицията на служебния министър председател Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки пред Северна Македония.

Северна Македония стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз през 2022 година За да отговори на условията, тя би трябвало да извърши избрани критерии, в това число да промени конституцията си, с цел да признае българско малцинство, мощно оспорван въпрос в страната.

Бившият президент на Северна Македония Стево Пендаровски порица остро дейностите на България по отношение на участието на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все отново насочи молба към управляващите да поддържат положителни връзки със съседите, тъй като е в полза на Скопие.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР