Петролните фючърси поскъпват към нови най-високи нива от 7 години

...
Петролните фючърси поскъпват към нови най-високи нива от 7 години
Коментари Харесай

Ръст на петрола до нов 7-годишен връх заради опасения за доставките след зимната буря в Тексас



Петролните фючърси нарастват към нови най-високи равнища от 7 години насам на фона на засилващи се опасения за нарушение на международни доставки предвид на зимната стихия в Съединени американски щати и продължаващото геополитическо напрежение сред Запада и Русия поради украинската рецесия.

Априлските фючърси на петрола Брент нарастват с 2% към 93 $ за барел - следващо най-високо равнище от октомври 2014 година

Мартенските фючърси на американския лек недопечен нефт WTI нараства с 2,1% към 92 $ за барел - също най-високо равнище от седем години насам.

И двата вида петролни фючърси са на път да нарастнат за седма поредна седмица.

Последното повишаване на петрола е вследствие на вилнеещата сурова зимна стихия в Съединени американски щати, която ускорява терзанията по отношение на доставките на черното злато.

Силното захлаждане и даже преваляванията от сняг в Тексас подклаждат опасенията за спирания на производството в Пермския добивен басейн в западен Тексас, където е най-големият рандеман на шистов перол в Съединени американски щати. Преди тъкмо към година рисковото студено време още веднъж в този американски щат аргументи всеобщи разстройства в добива на нефт.

Около 350 000 домове и предприятия в щатите Тенеси, Арканзас и Тексас бяха без електричество в Съединени американски щати в петък заради зимна стихия, съпроводена с мразовит дъжд и сняг. Очаква се в петък в източната част на страната да ударят още значителни снеговалежи и да има поледици.

Губернаторът на Тексас Грег Абът сподели, че в щатът е имало към 70 000 спирания на тока до четвъртък сутринта спрямо ужасната стихия през предходната година, която остави за дълго време 4 милиона души без ток.

Графика на петрола Брент (в долари за барел)



Според пазарни стратези цените на суровия нефт евентуално ще се повишат през тази година над 100 $ за барел заради мощното световно търсене, като те визират евентуалната заплаха от война сред Русия и Украйна като една от главните им паники за пазарите на горива през 2022 година.

Цените на петрола ще се покачат, в случай че световните доставки бъдат прекратени и предвид на заместването на внезапно поскъпващата газ в Европа с нефт при производството на сила, до момента в който потреблението в международен проект ще продължава да нараства дружно с повторното отваряне след въведените Covid локдауни, което от своя страна ще подтиква търсенето на авиационно и на други горива.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР