Петролните фючърси нарастват рязко по време на търговията в сряда

...
Петролните фючърси нарастват рязко по време на търговията в сряда
Коментари Харесай

Петролът поскъпна рязко

Петролните фючърси нарастват внезапно по време на търговията в сряда за пръв път в границите на ноември след информация, че Русия и Саудитска Арабия разискват опцията за ограничение на добивите на недопечен нефт през 2019-а година.

Цитирайки неназован източник, съветската организация ТАСС съобщи, че двете най-големи производителки в границите на формата ОПЕК+ са стартирали полемика по отношение на възможното редуциране на петролното произвеждане през 2019-а година. Въпреки упования спад на иранския експорт на нефт вследствие на влезлите в действие наказания на Съединени американски щати по отношение на Техеран, мотив за сходен вид диалози дават прогнози от страна на ОПЕК и на редица анализатори, съгласно които световният петролен пазар може още веднъж да означи следващата година остатък при доставките предвид на закъснение на търсенето вследствие на намаляване на световния стопански напредък.

Агенция "Блумбърг " също цитира сходна информация, съгласно която производителите от ОПЕК+ ще обсъдят опцията за ограничение на добивите през 2019-а година на плануваната за 11-и ноември тяхна среща в Абу Даби. Страните от картела и техните сътрудници във формата ОПЕК+, включващ и Русия, са обезпокоени по отношение на увеличението на складовите петролни резервира през последните седмици.

Трябва да се има поради, че на срещата им през юни беше взето решение за известно разхлабване на контрактуваните в края на 2016-а година ограничавания при производството на нефт след оказания от страна на американския президент Доналд Тръмп напън върху ОПЕК да ограничи цените и да компенсира пазарния дефицит в резултат на пониженото предложение на ирански нефт. Това докара до внезапно покачване през последните месеци на предлагането на нефт от страна основно на Саудитска Арабия. В същото време и Русия усили добивите до рекордни равнища, до момента в който Вашингтон даде при започване на актуалната седмица краткотрайни отстъпки за осем страни по отношение на техните покупки на ирански нефт след влезлите в действие американски наказания.

Всичко това докара до солидно трайно намаляване на цените на черното злато през последните няколко седмици, като по време на търговията във вторник фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през декември се намалиха с 1,4% към 8-месечно дъно към 61,31 $ за барел (най-ниска цена от 16-и март насам), отбелязвайки спад за седма поредна сесия на търговия (най-продължително понижаване на цените от март 2017-а година), до момента в който фючърсите на петрола вид брент с доставка през януари се намалиха с 1,5% към 71,18 $ за барел (най-ниско равнище от 16-и август насам).

В началото на търговията в сряда петролните фючърси също останаха под напън от продажби като реакция на данни на Американския нефт институт (API), съгласно който складовите ресурси на недопечен нефт в Съединени американски щати за седмицата до 2-ри ноември са нарастнали с цели 7,8 млн. барела.

Макар и непотвърдена, днешната информация, че в края на седмицата страните от ОПЕК+ ще обсъдят вероятно ново ограничение на производството през 2019-а година, обаче докара до първи по-сериозен отскок на цените на черното злато. Фючърсите на петрола вид брент с доставка през януари 2019-а година нарастват с 1,73% назад над равнището от 73 $ за барел, до момента в който декемврийските фючърси на американския лек недопечен нефт - с 1,4% назад над 63 $ за барел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР