Петролът загуби над 50% от цената си от началото на

...
Петролът загуби над 50% от цената си от началото на
Коментари Харесай

Петролът продължава да се срива

Петролът загуби над 50% от цената си от началото на годината

Сривът на петрола, вид брент

Увеличаване

Сривът на петрола, вид брент

Преглед на оригинала Смаляване
Петролните цени започнаха седмица с нов спад макар намесата на Федералния запас на финансовите пазари. Инвеститорите обаче не престават да се тормозят какво ще стане с предлагането на суровината, откакто в края на миналата седмица се появиха информации, че Саудитска Арабия ще предлага петрола на цени до 25 $ за барел. На процедура ценовата война сред огромните производители се разгаря и към този момент остава неразбираемо до каква степен може да стигне.

Към 10.45 часа брентът се намалява с 6.56% до 31.70 $ за барел, а американският лек нефт - с 4.58% до 30.64 $. Така цената на суровината загуби близо 30% единствено през последната седмица. До този срив се стигна, откакто Саудитска Арабия и Русия не се договориха да свият в допълнение производството на суровината от началото на април, с цел да поддържат цената, както го вършат от 2016 година Към натиска на пазара от страна на предлагането поради ценовата война се прибавя и този на пониженото търсене заради резултатите от пандемията от ковид.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Засега оповестените нощес ограничения от страна на Федералния запас на Съединени американски щати за понижаване на лихвите до съвсем нула % и вливане на 700 милиарда $ в стопанската система на страната не могат да успокоят пазарите.
" Страхът остава главен проблем тук, защото пазарните участници не са уверени, че облекчаването на паричната политика и инжекциите на ликвидността ще решат всъщност рецесията в опазването на здравето ", сподели пред Reuters икономистът на OCBC Bank Селена Линг.

Играта на Саудитска Арабия

Американските производители показват терзанията си за разликата в цените сред сортовете брент и WTI, която е най-малката от 2016 година насам. Това прави суровия нефт в Съединени американски щати неконкурентен на интернационалните пазари. Очаква се износът му да спадне с по 1 милион барела дневно през април и май, настояват източници.
" Големият губещ ще бъдат американски шисти. Вероятно много скоро републиканското държавно управление ще се изправи пред нуждата за избавяне на мощно задлъжнялата промишленост ", съобщи Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

В края на предходната седмица Reuters заяви, че Саудитска Арабия ще залее пазарите с на ниска цена нефт, като на някои клиенти предлага цени, достигащи до 25 $ за барел. Офертите са направени целеустремено към огромни рафинерии в Европа и Азия, които сега употребяват съветски нефт, настояват източници на организацията.
В същото време таксите за супертанкери внезапно се покачиха, откакто Саудитска Арабия чартира десетки от тях за спомагателни размери нефт, които даде обещание след края на март, в това число за Съединени американски щати, където съветският нефт не е толкоз известен.

От началото на годината цените на петрола се сринаха с 50% поради свиващо се търсене, икономическия потрес от пандемията от ковид и ценовата война. Първите мнения на анализатори бяха, че Саудитска Арабия се пробва с дъмпинг да накара Москва да се върне на масата за договаряния, само че и в петък енергийният министър Александър Новак сподели, че нямат такова желание и от 1 април ще усилят добивите с 200 хиляди барела на ден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР