Петролът загуби една трета от стойността заради проваленото споразумение за

...
Петролът загуби една трета от стойността заради проваленото споразумение за
Коментари Харесай

ОПЕК губи по 500 милиона долара дневно заради рязкото поевтиняване на петрола

Петролът загуби една трета от цената поради проваленото съглашение за добива в алианса ОПЕК+, вследствие на което членките на ОПЕК губят по половин милиард $ доходи дневно, сочат калкулации на Ройтерс.
Суровината е главен източник на доходи за страните в картела и подобен фрапантен спад на цените ще окаже напън върху стопанските системи им, някои от които, като иранската и венецуелската, към този момент са на ръба, отбелязва организацията, представена от Българска телеграфна агенция.
Вчера сутринта Брентът поевтиня с 31,5 % или с 14,25 $ до 31,02 $ за барел. Това е най-големият спад в процентно изражение от 17 януари 1991 година, при започване на войната в Персийския залив, както и най-ниската цена от средата на февруари 2016 година. Така котировките спаднаха с близо 20 % от максимума, маркиран преди срещата на ОПЕК на 6 март.
Това значи, че общо въз основа на междинното им февруарско произвеждане членките на ОПЕК са се лишили от над 500 милиона $ доходи, пресмята Ройтерс. Междувременно към този момент се появяват и прогнози, че е допустимо цените да отбележат нов, невъобразим срив до към 20 $ на барел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР