Петролът поскъпва за втора поредна сесия на търговия, тъй като

...
Петролът поскъпва за втора поредна сесия на търговия, тъй като
Коментари Харесай

Петролът поскъпва след официалното подновяване на санкциите на САЩ спрямо Иран



Петролът нараства за втора поредна сесия на търговия, защото формалното възобновяване на глобите на Съединени американски щати по отношение на Иран от рано тази заран се чака да докара до ново ограничение на доставите на черно злато в международен проект.

Фючърсите на нефт вид брент с доставка през октомври нарастват във вторник с 1,15% към 74,56 $ за барел, а септемврийските фючърсите на американския лек недопечен нефт - с 0,8 към 69,56 $ за барел, откакто през вчерашния ден те набъбнаха надлежно с сред 0,8% и 0,7% посредством най-много на информации за изненадващо понижаване през юли на добивите в Саудитска Арабия до 10,3 млн. барела дневно от 10,49 млн. барела през месец юни.

Трябва да се има поради, че първият кръг от американските наказания не включва иранския износ на нефт, като той е ориентиран към възбраната на покупките на американски долари, търговията на злато и на други метали, въглища, промишлен програмен продукт и автомобилния бранш.

Едва вторият кръг от наказания, който ще влезе в действие от 6-ти ноември, ще засегне енергийния и банковия бранш на Иран. Трябва да се има поради, че добивът и износът на нефт са основни за икономката на Ислямската република предвид на обстоятелството, че през предишния месец Иран изнасяше всекидневно съвсем 3 млн. барела.

Въпреки че петролните наказания ще влязат в действие на малко по-късен стадий, редица анализатори и търговци не престават да вършат оценки, до каква степен тези наказания ще повлияят на иранските доставки на нефт. Според анализатори на банката ANZ, подновяването на американски наказания ще доведат до ограничение на международните петролни доставки с сред 500 хиляди и 1,5 милиона барела дневно. В резултат на това, петролният пазар ще остане затегнат, макар че ОПЕК и други водещи производители като Русия се ангажираха да усилят техните доставки.

Редица страни, в това число американският съдружник в лицето на Европейски Съюз, както и Китай и Индия, се опълчват на глобите, само че управляващите в Съединени американски щати обявиха, че ще упорстват допустимо най-вече страни да спрат да купуват ирански нефт. " Нашата политика е да стигнем до нула колкото се може по-бързо. Ще работим с обособените страни за всеки обособен случай, само че нашата цел е да понижим размера на приходите и на твърдата валута, влизащата в Иран ", съобщи преди ден върховен американски държавен чиновник, представен от Ройтерс.

Според банката Julius Baer обаче, " цялостното ембарго наподобява малко евентуално и пазарът на нефт би трябвало да остане добре уравновесен в светлината на възходящото произвеждане и на инфлационните проблеми, които изпитват нововъзникващи и разрастващите се пазари, предвид на по-скъпите горива ".

Трябва да се има поради, че съществени движещи сили за цените на петролните пазари през последните месеци бяха свързани с добивните равнища на водещи производители като Русия, Саудитска Арабия и Съединените щати, с възобновените американски наказания по отношение на Иран, с комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай и непредвидените сривове на доставките.

В последно време някои анализатори започнах да предизвестяват, че световната гореща вълна също може да повлияе върху търсенето на нефт и респективно върху цените.

През това лято огромна част от северното полукълбо е обхванато от рисково горещо време и рекордни температури, което усилва търсенето на промишлени и битови охладителни системи. Това от своя страна оказва най-сериозно влияние върху търсенето на енергийни горива като термични въглища и природен газ.

" Тъй като търсенето в международен мащаб остава крепко и световното гореща вълна усилва петролното търсене, мисля, че цените ще останат добре подкрепени в близко бъдеще ", означи Хюсеин Сайед, основен пазарен експерт в компанията FXTM.

От американската банка JPMorgan пък обявиха, че по-топло от нормалното четвърто тримесечие на актуалната година вследствие на допустимо естествено събитие " Ел Ниньо ", " може да аргументи засушаване, наводнения и други естествени бедствия по целия свят, в това число горещи талази в Съединени американски щати, като всички тези естествени бедствия могат се отразят на пазарите на първични материали ".

" Последните случаи на " Ел Ниньо " доведоха до внезапни спадове в търсенето и цените на петролните горива за отопление ", се показва в отчета на JP Morgan.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР