Петролът поскъпва с 4%, след като драматичните военни сблъсъци между

...
Петролът поскъпва с 4%, след като драматичните военни сблъсъци между
Коментари Харесай

Проблем за шофьорите: 20% ръст в цената на петрола, ако Иран направи това

Петролът нараства с 4%, откакто трагичните военни конфликти сред израелските сили и тези на " Хамас " задълбочиха политическата неустановеност и неустойчивост в Близкия изток. Регионът е източник на близо една трета от суровия нефт в света.

" До този миг - след два пълни дни на войната - ръстът на петрола е сред 3 и 4% и след първичния растеж в понеделник, търговията е изключително спокойна, без огромни съмнения. Петролът твърдо се търгува сред 85 и 87 $ за барел. Причината за огромното успокоение на пазарите на фона невиждания геополитически спор и на фона на фрагментите, които никой не е вярвал, че може да забележим в тези времена, е фактът, че и двете страни - и Израел, и Палестина, създават малко количество нефт. Те не са и огромен потребител ", сподели ръководителят на " Финансови пазари "  Димитър Георгиев.

По думите му растежът на цената на петрола се дължи на терзанието, че и други страни могат да бъдат въвлечени.

" Иран е главният обвинен, само че до този миг растежът не е огромен. Както аз, по този начин и пазарите очакваме спорът да остане местен, без да бъдат въвлечени други страни. Като производител на нефт Иран не е важен състезател сега на пазарите, тъй като през 2018 година тогавашният президент Доналд Тръмп скъса нуклеарната договорка с Иран и наложи тежки наказания върху износа на нефт. Тези наказания важат и досега ", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че до известна степен тези наказания тази година бяха разхлабени.

" Иран е изнесъл едвам 1,4 милиона барела нефт, което е по-малко от 2% от международното произвеждане на нефт. Така че той е най-малък участник на пазара на нефт, но той държи тази линия, през която минава 1/3 от международната търговия. Ако те затворят тази линия - това ще докара до най-малко 20% растеж на цената на петрола. Ръстът на цената на петрола при войната в Украйна беше по-голям, тъй като Русия е един от най-големите производители и експортьори на нефт и на газ ", разясни гостът.

Според него има напълно реален сюжет, въпреки и малко евентуален, Съединени американски щати да бъдат въвлечени в спор против Иран.

" Ясно е, че Иран подкрепя  " Хизбула ", зад тях постоянно стои дългата ръка на Русия, а от другата страна са Съединени американски щати, Израел и Саудитска Арабия. По-лошият сюжет е за един по-голям районен, даже междуконтинентален спор, само че вероятността за него е дребна ", разяснява Димитър Георгиев.

Той обърна внимание, че сега има остатък на произвеждане на нефт в света и успокои, че няма дефицит на подобен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР