Петролът поскъпна след първия си седмичен ръст от края на

...
Петролът поскъпна след първия си седмичен ръст от края на
Коментари Харесай

Петролът продължава да поскъпва на фона на нападенията на кораби в Червено море

Петролът нарастна след първия си седмичен растеж от края на октомври насам, защото огромните корабни линии стопираха преноса през Червено море, наблягайки риска за жизненоважната артерия за интернационалната търговия със недопечен нефт.

Световният бенчмарк Brent се търгуваше покрай 77 $ за барел, откакто предходната седмица нарастна с 0,9%. Тогава той прекъсна седемседмична серия от спадове в цената. West Texas Intermediate беше покрай 72 $. египетският орган за ръководство на Суецкия канал съобщи, че " следи от близко " напрежението в Червено море, откакто Съединени американски щати оповестиха, че са свалили 14 безпилотни самолета, изстреляни от следените от подкрепяните от Иран хути региони на Йемен.

Големите превозвачи MSC Mediterranean Shipping Co. и CMA CGM SA бяха последните, които оповестиха през уикенда, че няма да изпращат корабите си през проблематичния сектор точката заради възходящите закани, до момента в който Maersk Tankers A/S съобщи, че ще упорства корабите му да имат опция да заобикалят маршрута. В отговор на войната в Ивицата Газа бойците хути нападат от ден на ден търговски кораби в Червено море - изключително такива, които съгласно тях са свързани с Израел.

Суровият нефт е изгубил към една пета от най-високата си стойност в края на септември и е понижен с 10% за годината, защото предлагането на шистови артикули в Съединени американски щати надмина упованията на анализаторите и на фона на скептицизма дали всички членове на ОПЕК+ ще спазят обещанията си за понижаване на добива. Въпреки че хедж фондовете са минимум оптимистично настроени от 2011 година насам, анализаторите от Уолстрийт виждат благоприятни условия за възобновяване на цените през идната година.

Goldman Sachs Group Inc., която преди беше измежду най-големите " бикове ", в отчет от 17 декември понижи прогнозния си диапазон за сорта Brent през 2024 година с 10 $ до 70-90 $ за барел. Това стана, откакто компанията увеличи прогнозата си за растеж на предлагането на течни горива в Съединени американски щати през идната година от 0,5 млн. барела дневно на 0,9 млн. барела.

" Основният фокус остава върху предлагането, като производството на недопечен нефт в Съединени американски щати доближава нови върхове до края на годината ", сподели Робърт Рени, началник на отдела за проучване на суровините и въглеродните излъчвания в Westpac Banking Corp. " Не е несъмнено дали нарасналото напрежение в Червено море ще окаже значително въздействие върху цените на петрола, макар че разноските за логистика и превоз ще набъбнат. "

Времевите спредове към момента демонстрират признаци на уязвимост, като доникъде на идната година Brent и WTI ще се търгуват в мечия модел контанго - когато по-късните контракти се търгуват с награда по отношение на незабавните. Шестмесечният спред на Brent за последно беше 21 цента за барел в изискванията на контанго, спрямо 1 $ за барел в противоположната, бича, конструкция назад контенго преди месец.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР