Петролът и златото поскъпнаха в сряда, след като НАТО и

...
Петролът и златото поскъпнаха в сряда, след като НАТО и
Коментари Харесай

Златото и петролът растат заради новата криза в Украйна

Петролът и златото нарастнаха в сряда, откакто НАТО и Съединените щати обявиха, че Русия усилва натрупването на войски покрай Украйна.

По-силните от предстоящите данни за продажбите на дребно в Съединени американски щати и по-високите показания за инфлация в Канада и Англия прибавят в допълнение напън за по-строга парична политика в международен мащаб. Но геополитическото напрежение поддържаше пазарите в по-голямата си част фокусирани върху опълчването в Украйна.

Политиците на Фед се съгласиха, че е време за повишение на лихвените проценти, само че че всяко решение ще зависи от разбор на инфлацията и други данни при всяка среща, демонстрират протоколите от двудневната им среща в края на януари.

„ Четенето на минутите от съвещанието на Фед е по-малко ястребово, по-малко нападателно по отношение на повишение на лихвите, най-малко в началото “, сподели Тим Гриски, старши портфолио пълководец в Ingalls & Snyder.

На Уолстрийт показателят Dow Jones Industrial Average падна с 0.16%, S&P 500 набъбна с 0.09%, а Nasdaq Composite се намали с 0.11%. Всички 11 бранша на S&P при започване на сесията бяха нагоре, като се изключи енергийния показател (.SPNY), само че акциите понижиха загубите след излизането на минутите от съвещанието на Фед.

Показателят за акциите на MSCI по целия свят (.MIWD00000PUS) обърна курса си, с цел да регистрира облага от 0.32%, до момента в който показателят на разрастващите се пазари (.MSCIEF) се увеличи с 1.23%.

Печалбите на азиатските фондови пазари при новините от вторник, че Русия изтегля част от войските, избледняха по време на европейската сесия, като общоевропейският показател STOXX 600 загуби някои по-ранни облаги, с цел да затвори с едвам 0.04% нагоре.

НАТО сложи под подозрение декларираната подготвеност на Москва да договаря за разрешаване на рецесията, една от най-дълбоките в връзките Изток-Запад от десетилетия, и упрекна Русия, че усилва войските си по границата, вместо да ги понижава.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен поддържа тази теза, което увеличи цената на златото и усили суровия нефт дружно със обвързваните с него активи, защото предлагането ще бъде в допълнение лимитирано от възможна съветска инвазия.

„ Всъщност няма никакви признаци за деескалация. Това евентуално ще сложи стоките на по-здрава основа, като се има поради, че предлагането и запасите са в действителност ниски “, сподели Бипан Рай, началник на валутната тактика за Северна Америка в CIBC Capital Markets.

Фючърсите на американския недопечен нефт се покачиха с 1.59 $ до 93.66 $ за барел, до момента в който Брент се увеличи с 1.53 $ до 94.81 $.

Руската рубла нарастна с 0.64% до 75.12 за $, защото страховете от незабавни военни дейности понижиха за момента.

Продажбите на дребно в Съединени американски щати се покачиха внезапно през януари на фона на скока в покупките на моторни транспортни средства и други артикули, само че по-високите цени биха могли да притъпят въздействието върху икономическия напредък през това тримесечие.

Данните демонстрират, че продажбите на дребно са нарастнали с 3.8% предишния месец, съвсем двойно повече от консенсусната прогноза на икономистите за облага от 2%.

Спот златото, което във вторник доближи най-високото равнище от юни 2021 година – към 1879 $ за унция – добави 0.8% до 1867.51 $.

Фючърсите на злато в Съединени американски щати се намалиха с 0.8% до 1871.50 $.

Инфлацията към момента е проблем за пазара, защото данните във Англия демонстрират, че потребителските цени се усилват с най-бързия годишен ритъм от близо 30 години, засилвайки възможностите Банката на Англия да увеличи лихвите по време на трета поредна среща.

Годишният % на инфлация в Канада се форсира още веднъж през януари, с цел да доближи нов 30-годишен връх от 5.1%, като укрепи аргумента за непрекъсната серия от покачвания на лихвите.

Доходността на държавните облигации на Съединени американски щати и еврозоната продължи спада си. Доходността на 10-годишните съкровищни ​​облигации понижа с 0.5 базисни пункта до 2.040%.

Двугодишната рентабилност на американските облигации, която нормално се движи в крайник с упованията за лихвените проценти, падна с 3.4 базисни пункта до 1.535%. По-рано доближи дъно от 1.496%.

Индексът на $ падна с 0.215%, а еврото набъбна с 0.18% до 1.1376 $.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР