Петрич. Първите данни за живот в района на днешния град

...
Петрич. Първите данни за живот в района на днешния град
Коментари Харесай

Методи Бисерков, Община Петрич: Първите данни за живот в района на днешния град са от епохата на неолита – 7 хил. пр. Хр.

Петрич. Първите данни за живот в региона на днешния град Петрич са от епохата на неолита – 7 хиляди прочие Хр. Това сподели за Радио „ Фокус “ - Пирин Методи Бисерков, шеф Дирекция „ Образование “ към Община Петрич. За това свидетелстват остатъци от селищни могили от този интервал. Според откривателя Хенриета Тодорова, най-значимата могила се намира в региона на село Тополница. Това е един извънредно богат обект, който е разпрострат на територията на двете страни – България и Гърция, като най-интересното от него са едни глинени произведения, уточни Бисерков.
Земите на Петрич имат извънредно богата история по времето на елинизма, римското време и средновековието. Античният град „ Хераклея Синтика “ е един от десетте най-големи града в границите на провинция Първа Македония и на цялата област Македония, сподели още Бисерков. Той уточни, че даже сега в региона се правят проучвания и изследвания. „ Средновековието пък е времето, когато Петричкият край е част от българската страна и за жалост е обвързван с една трагична страница – края на Първото българско царство през 1014 година и борбата при Самуилова цитадела. Това е една история, траяла в границите на турското иго, когато Петрич се развива като един административен център. Това е времето, когато българското население е насила да се изтегли в границите на планините Огражден и Беласица и като етнически състав се трансформират характерностите на популацията, защото имаме едно огромно заселване на турско население “, сподели още Методи Бисерков.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР