Петльовден! Денят, който ни е спасил народността, вярата. Денят на

...
Петльовден! Денят, който ни е спасил народността, вярата. Денят на
Коментари Харесай

2-ри февруари - Петльовден! Денят, който ни е спасил като българи!

Петльовден! Денят, който ни е избавил народността, вярата. Денят на мъжката рожба и на плодовитостта.

Този празник носи необикновен заряд за жителите на три села край Варна - Голица, Солник, Кривини. От години те означават Петльовден.

Рано сутринта обезглавяват петел, а с кръвта му напръскват оградата и портата на дома.

Звучи ви варварско, безусловно нечовешко отношение към нищо неподозиращия петльо... Но не е по този начин.

Така би трябвало да е, тъй като такова е преданието, само че дамите през днешния ден се смиляват над пернатото.

А другояче в обезглавяването на петела, както и напръскването с кръвта му, няма нищо езическо. Идва от там, че преди близо 5 века една майка по този начин е избавила своя наследник.

Това са били тъмните и мрачни години на игото. Християнските фамилии са треперели под свистенето на ятагана. Давали си мъжките си чеда в кръвния налог (девширме). Малките са били обрязвани, заклевали са се в друга религия и са били превръщани, я в еничари (припомнете си кино лентата " Време разделно), я в служители на империята.

3 века е работил кръвния налог. Три дълги века стотици момчета принудително са ставали друговерци (е, имало е и случаи когато непринудено родители са давали децата си за еничари, тъй като са нямали средства да се грижат за тях).

Девширме от дълго време не съществува. Но мощен е споменът за тези тежки години, за сълзите на майката, чийто наследник е бил отвеждан надалеч от нея, за мощния взор на онази жена, която се е сетила да избави своята рожба, подлъгвайки еничарите, пристигнали за него, че към този момент от тук са минали други, и тя не го е дала, а кръвта по дувара е негова.

Точно това изиграват в традициите всяка година жителите на варненските села Голица, Солник, Кривини. Дано този празник не почине.

Но да се върнем в тези години, когато дамата е заколила петел и по този начин е подвела насилниците.

За този героизъм през днешния ден честваме Петльовден. За този героизъм - героизъм на една жена, която е избавила момченцето си, героизъм на българската майка, която ни е избавила като нация.

Честит празник на всички мъжки майки!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР