Петкратният европейски шампион и носител на купа “Странджа 2017 Даниел

...
Петкратният европейски шампион и носител на купа “Странджа 2017 Даниел
Коментари Харесай

Асенов започна с победа на “Странджа”, Банабаков отпадна

Петкратният европейски първенец и притежател на купа “Странджа ” 2017 Даниел Асенов стартира по най-хубавия метод акцията си в юбилейното 70-о издание на най-стария боксов шампионат в Европа, провеждащ се в столичната зала “София ”. Тайсъна завоюва с единомислещо съдийско решение против представителя на Мароко Ясин Бенданда и към този момент може да гледа към идното си затруднение в категория до 52 кг.

Следващият дуел на Тайсъна е на четвъртфиналите на 17-и следобяд (сесията от 15:00 часа) против аржентинеца Рамон Никанор Кирога, който с единомислещо съдийско решение в предходния дуел на кръг “А ” завоюва против руснака Василий Егоров и показва много добър водещ ляв прав.

Съперникът на Тайсъна Бенданда се е готвил в Хавана дружно с двама олимпийски първенци – Ла Крус и Арлен Лопес, като през 2018-а печели сребро от Арабския шампионат.

В първия рунд мароканецът успяваше да се държи равностойно на кръга, само че Асенов го респектира няколко пъти с дясната си ръка, а във втората част увеличи напълно експанзията и с комбинации тормозеше притиснатия до въжетата противник. В първите мигове на дуела Асенов сменяше и гарда, с цел да обърка в допълнение съперника, който след това търсеше клинчовете за избавление. Мароканецът потегли в сляпа офанзива в третия рунд и засипа с канонада от комбинации Тайсъна, който пък с ескиважите си се опази от огромна част от заплахата. В последната половина от рунда пък Даниел вкара в приложимост десните си кросове и показва чудесно водене на борбата от близка отдалеченост. Съвсем предстоящо всички съдии му присъдиха успеха след края на дуела.

Даниел Асенов е роден в село Кукорево през 1997 година, а през 2013-а печели европейската купа при юношите в категория до 49 кг в Анапа, Русия. Година по-късно отстъпва на финала на същото съревнование от британеца Мохамед Али, а през 2015-а взима реванш от него, само че към този момент за европейското злато при мъжете в категория до 52 кг в Самоков. На Олимпийските игри в Рио де Жанейро записва една победа.

През 2017-а Тайсъна печели купа “Странджа ” и европейските трофеи до 22 год. (Браила) и за мъже в Харков, Украйна. През декември 2018-а в Националната боксова лига изигра първия си дуел след шестмесечно лечение на контузия, получена единствено към 2 месеца след петата му европейска купа – на шампионата на Стария континент до 22 год. в Румъния.

Тинко Банабаков в това време отпадна още в първия си дуел от предварителната фаза. Представителят на България в категория до 52 кг отстъпи по точки с 2:3 съдийски гласа на един от най-прогресиращите бойци на Узбекистан – Худойназар Файзов.

Съперникът му Худойназар Файзов е изгряваща звезда на бокса в Узбекистан, като през 2017-а и 2018-а печели злато в Държавното състезание за юноши, а след това и злато в Държавното за мъже в категория до 49 кг. 19-годишният боксьор завоюва и Откритото състезание на Индия по бокс, като по-късно взе присъединяване в влиятелните полупрофесионални серии на АИБА World Series of Boxing (две загуби).

В първия рунд и двамата пласираха тежки попадения с десните си ръце, като малко по-активен във връзка с броя попадения бе Банабаков. Във втората част българинът не искаше да се излага на непотребна заплаха и контролираше борбата с водене на отдалеченост и разчитане главно на точния си водещ ляв прав. Пласираните такива удари не бяха с огромна мощ, само че бяха задоволително точни, с цел да му обезпечават преимущество. В третия рунд очевидно съдиите регистрираха повече интензивността на узбекистанеца, до момента в който Тинко най-малко очевидно не му отстъпваше с левия прав, само че очевидно не бе направил задоволително, с цел да заслужи триумфа.

Тинко Банабаков е от Велико Търново и е ученик на боксов клуб “Ивайло ”, като бе прочут като най-лекия ни боксьор и се подвизаваше в категория до 49 кг, само че от известно време се боксира в по-горната дивизия до 52 кг. Той е нееднократен републикански първенец, а през 2017 година завоюва и златото в “Странджа ”, както в Националната боксова лига. През ноември 2018-а пък той завоюва бронзов орден от шампионата на страните в Европейския съюз в категория до 52 кг.

Юбилейното 70-о издание на най-стария интернационален шампионат “Странджа ” се организира сред 14 и 19 февруари в столичната зала “София ”. Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 страни на пет континента се включиха в влиятелната конкуренция, като България е показана от 19-има мъже и 12 дами. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР