Петиция за запазването на един от най-зелените паркова във Велинград

...
Петиция за запазването на един от най-зелените паркова във Велинград
Коментари Харесай

Велинградчани бранят парк от бетониране, тръгна петиция

Петиция за запазването на един от най-зелените паркова във Велинград - " Паничките ", започнаха поданици на града. Повод за реакцията им е предстаящата сесия на Общинския съвет на 25 ноември. Една от точките в дневния ред е изменение на проекта за регулация на терена, което би разрешило там да се строи, а паркът да се бетонира с нови здания. Недоволните упорстват сатутът на емблематичното място в кв. " Чепино " да се резервира " За озеленяване ".

Ето какво гласи апелът към петицията, която е подписана от близо 1000 консуматори:

- " ПРОТИВ " изменението на проекта на регулация на парка на бул. „ Съединение “ при спирка “Осми март”, против “Паничките”, гр. Велинград и отреждането му „ За жилищно строителство, хотел, търговия и услуги “.

- " ЗА " опазване на статута на парка, с отреждане „ За озеленяване “!

Уважаеми велинградчани, на сесията на 30 януари 2020 година Общинският съвет гласоподава три решения, с които даде единодушие за изменение на проекта на регулация на парка на бул. „ Съединение “ при спирка “Осми март”, против “Паничките”. В имота, който до момента е бил с отреждане „ За озеленяване “, към този момент се плануват общо 4 нови застроителни петна с отреждане „ За жилищно строителство, хотел, търговия и услуги “.

Да напомним, че частните парцелите в парка против “Паничките” са реституирани и върнати на техните притежатели, само че с решение от февруари 2016 година Общинският съвет стартира процедура по отчуждаване. Тогава локалният парламент отчужди 28 реституирани частни парцела в зелени площи, само че позволи едно изключение – имота на съветника Александър Даскалов, който освен не бе отчужден, а по-късно бе и преотреден от парк за жилищно строителство и хотел. Част от 28-те решения за отчуждаване бяха анулирани по правосъден ред като незаконосъобразни, тъй като не Общинският съвет, а само кметът на общината има право да издава заповеди за отчуждаване. За въпросните 3 имота предходният Общински съвет анулира решенията си за отчуждаване, а актуалните съветници ги преотредиха за строителство.
И към този момент е налице казус, въз основата на който и останалите притежатели на реституирани парцели могат да изискат прекъсване на процедурата по отчуждаване и старт на строителство в зелени площи. А главната отговорност е на общината и Общинския съвет поради по този начин извършената процедура по отчуждаване.

Нека кажем НЕ на това следващо безумство!!! Некажем НЕ на унищожаването на зелените площи!!! За един по-добър и прекрасен за живеене Велинград!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР