Петимата руснаци, загинали при тайнствена експлозия миналата седмица на ядрен

...
Петимата руснаци, загинали при тайнствена експлозия миналата седмица на ядрен
Коментари Харесай

Загиналите на руския ядрен полигон тествали нещо ново

Петимата руснаци, починали при тайнствена детонация предходната седмица на нуклеарен полигон, са тествали нова разработка, предава " Газета.ru " като се базира на сбити публични сведения от управляващите, упоменати по време на траурната гала през днешния ден за погребението им. Жертвите, които в последна сметка се оказаха 5, а не 2 съгласно първичните известия, са учени, а не военни, каквито бяха първите информации.

В същото време Ройтерс оповестява, че чиновник от техния теоретичен институт е загатнал, че те са работили върху основаването на дребен нуклеарен реактор, съобщи Ройтерс

По традиция съветските управляващи още веднъж следват правилото " на час по лъжичка " и разкриват от време на време нищожна информация за гърмежа, станал по време на опит с ракета на платформа в Бяло море, край северното крайбрежие на Русия. Според " Грийнпийс " детонацията е предизвикала 20-кратно нарастване на радиацията в прилежащ град.

Ядрени специалисти в Съединени американски щати показаха съмнения, че детонацията е станала по време на експериментиране на крилата ракета с нуклеарен мотор, с която президентът Владимир Путин се похвали предходната година. Във видеоинтервю, публикувано късно нощес, чиновници от института, където са се правили проучванията, споделиха, че случаят е провокирал 2-кратно нарастване на радиацията, което е траяло единствено 1 час.

Вячеслав Соловьов от института в закрития град Саров не уточни върху какво тъкмо са работили нуклеарните специалисти, само че добави, че институтът създава нуклеарни енергийни източници, които могат да служат както за цивилен, по този начин и за военни цели. Според него такива разработки се вършат в доста страни, а американците също са тествали дребен нуклеарен реактор.

Директорът на института Валентин Костюков сподели, че петимата учени се пробвали да овладеят обстановката, само че не съумели да предотвратят случая. Той ги назова " национални герои " и означи, че институтът е предложил посмъртно да им бъдат присъдени държавни награди, съобщи Българска телеграфна агенция.  " Тези хора бяха елитът на съветския Федерален нуклеарен център и правиха опит в " необикновено сложни условия ", сподели той.

Руската държавна организация Росатом, представена от РИА Новости, заяви в събота, че ракетният опит се е провеждал на морска платформа и след опита горивото на ракетата се е възпламенило, а това провокирало гърмежа. Росатом заяви и имената на петимата - Алексей Вюшин, Евгений Коратаев, Вячеслав Липшев, Сергей Пичугин и Владислав Яновски.

Макар че съгласно управляващите радиацията се е повишила малко и за малко, жителите в близкия до мястото на гърмежа град Северодвинск незабавно се запасили с йод, който се употребява за понижаване на резултата от радиацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР