Петимата обвиняеми за убийството на Борис Немцов бяха признати за

...
Петимата обвиняеми за убийството на Борис Немцов бяха признати за
Коментари Харесай

Така и не се разбра кой поръча това убийство

Петимата обвинени за убийството на Борис Немцов бяха приети за отговорни. Но истината за "мозъка " на това подло закононарушение си остава неразкрита. Защо ли?

След съвещания, траяли няколко дни, съд в Москва разгласи за отговорни петимата обвинени за убийството на съветския опозиционен политик Борис Немцов. Съдебните заседатели сметнаха за потвърдено, че Немцов е бил убит от чеченеца Заур Дадаев. Другите четирима обвинени, които също произлизат от Чечения, са били съучастници на Дадаев. На базата на доказателствата, предоставени от обвиняването, напълно умерено можем да изхождаме от догатката, че петимата чеченци са действителните причинители на убийството. Дотук добре.

Кой и за какво?

Неясно остава обаче кой е поръчал убийството на един от най-изявените критици на Путин. Следователите считат, че става дума за поръчково ликвидиране, за което на обвинените са били обещани 15 милиона рубли. Обвинението обаче не проверява най-важните въпроси към това подло закононарушение, а точно - кой е поръчителят и какви са били претекстовете.

Тъкмо това е огромният минус на този развой. Недостатък, който обаче надали е изненадал някого, като имаме поради по какъв начин са се развивали предходни сходни случаи. А и при следствието на едно такова поръчково ликвидиране човек неизбежно нагазва в бездната на основаната от Путин политическа система. Главният причинител Заур Дадаев е бил върховен офицер в чеченския батальон "Север ", който се намира под командването на приближен човек на чеченския президент Рамзан Кадиров и официално принадлежи към подразделенията на съветското вътрешно министерство.

Освен това има улики, че московските жилища, които причинителите са употребявали, до момента в който са подготвяли атентата, са принадлежали или са били наети от различен офицер от батальон "Север ". А това значи, че в границите на процеса трябваше да бъдат разпитани както други висши офицери от чеченския батальон и от съветското вътрешно министерство, по този начин и самият чеченски президент Кадиров. Прокуратурата обаче отхвърли, а държанието ѝ може да се пояснява единствено по един метод: обхватно следствие на закононарушението явно е нежелателно.

Кремъл и потулването

Както и при други политически убийства, като да вземем за пример това на журналистката Анна Политковския, в този момент Кремъл несъмнено се надява, че с осъждането на физическите причинители казусът бързо ще бъде пропуснат и никой няма да тръгне да задава неуместни въпроси за подмолните играчи. В тази ръководена от Путин страна опитите за потулване на истината вероятно ще съумеят. Разкриването ѝ ще стане допустимо едвам в една сводобна, демократична и правова Русия.

Това обаче не значи, че убийството на Немцов ще потъне в давност. Този човек остава надълбоко в сърцата на всички демократично настроени руснаци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР